想同大家講一講日本既職場文化

1001 回覆
1032 Like 58 Dislike
電通
我都覺,我諗係因為日本公司好難上到位
我間公司連埋CEO都係分得5個level,對上一個level全部都係老我十年以上既老屎忽,基本上可能成世先升一個level
對比返我朋友係香港間公司有10幾個level,2/3年升一次啲人競爭就大左好多
伊藤詩織比人鬧到癲
fg嗰陣已經係好多年前既事,我唔敢100%講話手取り係幾多,但80%咁上下肯定無錯,住民稅+所得稅係10%左右,年金+健康保險料係另外10%

印象中我人工係8M咁上下嗰陣我先用70%計手取り,5M個手取り係幾多反而真係唔記得,到8M為止個人工升得太快
interview拎內定果陣唔識日文
正式出發日本(1年後)果陣N2~N1
而家我諗日文大學生英文水平到(可能差少少),職場上溝通冇問題,生活上有d少用既單字唔識咁
其實第二間麻麻地,係為咗轉環境同加人工先轉
日本IT人工係咪低過香港好多
醫療方面點樣?會唔會好貴
樓主IT幾多年經驗
咁都留到3年幾勁
有國民醫保(?),冇咩大病過唔覺支出多,評論唔到
以偏概全 咪伏尻人入日職啦
呢d 文化做junior 就覺得正,但當自己升到去做中高層果陣就好難搞
日本呢啲人唔多可能基於佢地文化係唔敢帶麻煩比人因為驚閒言閒語?(其實呢種文化係後生果輩仲係咪咁)
計埋而家差唔多7年
唔識日文都搵到工,果陣已經做左幾耐野??
見到有人講fg人工,咁我詳細d講吓。

日本有個文化叫「給料横並び」,即係新卒既人工個個差唔多,大銀行又好,IT仔又好,個個都係250-300k依個range,你可以話咁樣好on9,但依個係傳統嚟。人工既差異通常係3-5年之後先會顯示出嚟,有d人會加得一萬幾千,有d人會加到十萬二十萬,,通常名校畢業/大公司就係後者。

所以比較日本新卒人工其實係無意思的,我見到最近有報導話有日本公司都覺得依個傳統on9想改,實際上點樣我就唔清楚,不過我個人覺得日本職場比起我啱啱嚟日本嗰陣係進步咗。
我唔知喇,覺得用窓側族依種心態生活好可悲,有能力既話都常正常工作唔好比身邊人睇唔起
全民都有醫療保險,基本上無公立醫生,個個都係睇診所醫生,保險後比3成錢,普通內科大概3000yen一次,專科其實都差唔多
係咪好淫亂?

你知轉工有幾煩架啦
咁當初就咪轉喇
轉工咁大risk 人工又唔加得多
我貪公司退職金,草齊某個年數有一大筆,又懶所以而家都未轉(5 yr)
如果你係打工仔個個月都要局比一大筆醫保,睇醫生就只要比三份一費用,如果你成日要睇醫生嗰啲會覺得好平
如果你做老闆或者無野做就要自己申請國民保險,你係要偷雞唔申請既話睇醫生要full pay
值得一提喺日本睇牙好平同放便,但係佢會分開9萬幾次同你處理一個case
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞