想同大家講一講日本既職場文化

1001 回覆
1032 Like 58 Dislike
其實IT 有無諗過入mgmt consulting?
Big4 MBB 都幾請呢啲人
識R Python 寫啲Monte Carlo simulation model 咁
加油,indeed真係好公司嚟,福利一流,最近宣布咗remote work每個月有125dollar subsidy,每個月一日既covid假又延長到2022年底,真係好正。公司香港人唔多,等你join
yes,backend IT犬
入面你識幾多hk人
香港人特點
東京office據我覺得知都係10個左右?我都唔肯定
巴打嚟左日本識到幾多香港人
Thanks 巴打 努力緊
聽個HR講 如果今次表現好過上次少少 應該幾大機會有offer level1 engineer
不過希望可以做好啲有level2
美式社畜,日本風味
重點係溝通,溝通,溝通
LINE我之前IN過 好似話東京Office就要識日文
如果唔識日文會係福岡同埋要上日文堂 不過唔知係咪真/仲係唔係咁
同公司十幾個
出面it又十幾個
非it都十幾個左右咁
不過熟既成日見既都係得幾個
仲間に入れてよ
Indeed真係好好 最正係我上次無offer
個HR會好仔細同我講返每一個interivew衰咩 教埋我點prep點做好啲
佢話我溝通ok 上次interview都無yellow/red flag 係有個coding我自己柒咗 炒炒地做得唔好
所以佢地無俾到offer我
coding炒咗就無計,pass coding係baseline嚟
我果間純日資,同公司識唔到香港人
exact7ly
IT好撚唔同囉 一陣誤導咗人變咗害人
我做financial advisory
聽落同佢哋it 都差唔多
留明
其實我覺得好睇公司同你條team 就算係IT都有好有唔好
我諗樓主都係想講唔係所有公司都係咁閪啫
日本尾班車同尾2班車都成日滿人即係d公司要你ot到尾班車
原來巴打轉咗公司怪唔知個page冇update
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞