想同大家講一講日本既職場文化

1001 回覆
1032 Like 58 Dislike
我問過價錢
$32000/6months
個course基本係online讀 可以返住工半工讀
上佢台灣個官網會多少少嘢睇

我輕輕搵過下日本同台灣有冇人對依間嘢有心得 但係搵唔到
有冇人對依類bootcamp有經驗
我想要個工作房+花園bbq
最好三層高又有車房
只要遠少少其實唔難
佢包兩個月幫你搵日本工
成功嘅話會退返一半學費
屌唔屌得過
之前睇 佢好似唔係咁多堂上
有d 係比materials你自己study, 唔明就上堂問咁
同埋佢focus 係data science
其他IT基礎都未必幫你打得好
個人覺得伏伏地
通常話包搵到果d一定會推介埋派遣同黑心公司,所以果方面唔好太大期待。

最重要都係睇下有咩IT公司實例d人入到,同埋你整作品(portfolio )果陣會唔會有mentor幫你。佢講唔出d學生入到咩IT公司通常搵笨多

如果問行內人,基本上多數d人一定答你冇必要,online大把resources自學最慳錢。不過如果你又唔熟有咩日本公司冇能力主動搵到,又唔係人人咁自律肯學,所以因人而異答唔到你bootcamp好唔好。

理論上任何人自己整到個ok高質素既作品,自己去wantedly搵去狂approach 日本公司,唔理你咩background 基本上都總會搵到一兩間對你有興趣。不過現實好少人有恆心做到(我身邊有同事係依類case

上面答案係日本國內d bootcamp, 香港果d唔知
屌你喺日本唔係失業唔係屋企問題
Plan 轉工都唔好plan 返香港喇
退稅係免稅額(taxable income)舊樓每年20萬定係真係交少20萬tax expense?
交少20萬
係per unit 計唔係base on progressive tax rate of income?
唔計income之類,總之買既樓一符合條件,就每年比少廿萬稅

不過可能會影響ふるさと納税既quota, 冇時間認真research 過
巴打係咪搵緊樓,要就趁早,其中一樣我後悔既係太遲睇樓,miss哂d荀盤

睇樓唔洗錢,係比人煩下咁解,開始睇就好多野好快明
你都好啲你有老婆
我單身都唔知買唔買好
太多變數
住一戶建拔草拔到傻
你啱,依個真,快d搵個老婆先最優先
係日本秘撈點報稅?
比公司知道左係咪有權炒?
想秘撈
確定申告申告番你既另外收入

睇公司policy, 有d公司比副業,我而家做緊果間都得
諗起都覺得chur
公司點知?
點解會miss 荀盤?
講真我想慢慢搵都唔想買錯
買錯好難甩手

日本啲資訊唔流通好易中伏
理論上唔會知,但行業圈子細,有可能比人發現
有啱心水既新盤冇留意到姐

睇可以積極睇,揀就慢慢嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞