想同大家講一講日本既職場文化

1001 回覆
1032 Like 58 Dislike
日本IT業既話,每三四年轉一次工好正常。

香港一年轉一次
然後人工加3成。。。
不過走難無計
你 axxxxxxxx 講緊apple定amazon
amazon 日本人工都低indeed google好多
但請好多人
apple就無乜請人
咁唔計人工
你覺得寫game同non game有冇分別
寫game工作上會唔會有趣d開心d
首先要睇你寫緊ge game你有無興趣
唔洗為錢做有興趣ge野肯定開心d
但唔少人會做到對game無興趣
而家部門阿頭黎左個日本大既中国人
佢初中開始係日本讀書
卒業後去左做業務員(即係香港啲行街sales)
佢話日本愈努力上進就愈大負擔
稅收勁重
變左升職加人工仲衰過未升個陣
所以有啲人寧願唔升
安安份份過人世算

係咪真?
ama呀,我打x既數目提示咗
Apple Japan太少請人,我都唔知幾錢人工
日本大手IT嚟講依三間係王道,meru/paypay人工都高,但始終長期赤字,唔係咁放心
好似有其它巴打幫手答左
good luck
分享吓 最近in A字頭 同 I字頭
我自己大約5年經驗 都係喺日本做緊IT狗

A: Online Coding test + Phone Interview + Final Interview
啲coding test全部都係leetcode medium左右
Online Coding 大概 105分鐘 2題
做完要做多個aptitude test
Phone In 60分鐘 大概30分鐘 coding 30分鐘 behavioral
Final Interview 會係in 4次, 每個60分鐘 30分鐘technical 30分鐘behavioral
3個coding 1個system design

I: Karat + Final Interview
Karat 就一個鐘
10分鐘問吓啲基本CS textbook knowledge
跟住45分鐘 coding test, 1-3題 做完一題就會問你下一題咁
Final In 5(+1) round
2 * coding + architecture design + code review + resume deep dive + closing
coding 同 design 都無乜特別
code review就真係拎個github pull request要你comment
resume deep dive睇落好behavioral 但係比想像中technical 要畫埋個system structure出黎
closing就無乜特別 總結吓成日interview問吓你覺得點咁
聽到都想嘔
呢幾間好似都係英文in?
有fd喺line做緊,佢話裡面全日文
睇到上面覺得香港後生一代更加賤種

好多閒言閒語 將D垃圾文化繼續傳承落去

東亞都真係一堆垃圾黎
識人做amazon 唔係好高
肯定無其他2間咁高 而且仲好chur
但應該高過meru/paypay
做到外資點都好d##co
做其他部門真係死人
我喺香港日資做每隔一段時間就會有啲日本人同事過嚟香港交流做返幾個月
同佢哋傾偈嗰個個都話想離開日本
因為職場文化太難頂
所以只要公司召人有機去其他大城市就一定會申請
不過香港都唔係好好多
有無offer?
yes 全英文,依三間用英文流暢溝通係基本要求
對依間公司唔comment咁多,不過比offer我我都唔會要,WLB係基本人權嚟
師兄有料
真係要得閒操下leetcode練返啲algo
下禮拜先final
Indeed係半年前in過
個HR同我講話我好近有offer所以半年就俾我再in多次 正常好似要1-2年後先俾再報過
唔係IT 背景但in 過A字頭
呢間好注重behavioural questions
試過3個鐘車輪咁behavioural 我
同時都好注重quantify 你嘅achievement
要用數字去估計你個價值

都幾chur
可能入到去都係
可以做體驗下做真正日本社畜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞