想同大家講一講日本既職場文化

1001 回覆
1032 Like 58 Dislike
本土job應該都唔係特別多錢,見佢地咁中意接大陸job就知rmb香啲
但worldwide taxable 啵
Even 你他日離開日本
係普通engineer
未係manager level
我聽過 dena 做team lead 都係8M 到
條友之前仲做過square enix

日本唔好預 香港咁年年有人工加
唔升職 +1M 可能要幾年
唔係
worldwide taxable 係講緊日本收入
離開日本D 錢唔係日本搵 唔係日本洗就唔洗交
想問吓喺日本嘅大家有無諗吓做side business
有啲咩商機係有機發圍?
香港監獄
engineer 6-8M應該都唔算好差?
上面大手IT個人工中位數好似都係差唔多
又或者
有永住的話
海外收入係要收稅
但記錯的話
普通visa都其實租夠半年就係海外收入都要收
印象唔覺得日本QA好做(QA Engineer另計),暫時冇見過外國人做
好易replacable議價力低,同埋意外地日文要求高
而且種性格細心係超越一般日本人,一般香港人應該難頂我覺得
已經係game界最好
D 細公司講緊3-6M

同經驗的話做其他non game公司 起碼8-10啦
我既理解海外收入要收
但如果外國人試用期間炒唔炒得
個人覺得6M以上其實已經好
再比落去唔做正社員做freelance 10M果d性價比好高
好似過左14日 就受法律保護

我聽講過要炒其實都炒到
只係要搞1,2年 比好多次機會你改善

至於試用期 要炒人好似係一樣咁難
但係外國人要玩法律唔係咁易
同香港一樣,如果冇咩特別痴線野,好少聽正常試用期會炒人(HR要交report好煩
不過而家肺炎好多唔正常野出現,唔敢實牙實齒講
我都覺得係好
日本唔叫雞的話 6M 一個人實夠錢洗
只係人工比其他non game同經驗係低好多
但番工可以打機

入面外國人多ge game公司就唔同
ea games果D
我想知半澤個D揾個上上級
去屌個上級現實有無可能發生?

正如支那都有一生人一次言論自由
但如果想轉寫game
應該至少都要讀2年專門
d學費好撚貴
pk識埋D垃圾香港人成日都係背後笑人
屌你老母
有公司請就得
我都由剩係識寫game轉左出去做non game
識個大學同學女仔結左婚同老公仔女移民去日本5年返來香港
聽佢講完d經歷,
結論係日本俾狗住
可唔可以講下大手同startup interview通常係點?
最怕whiteboard coding
已經緊張諗唔到仲要用日文講住做真係搞唔掂
見都而家幾多startup 會唔會好易執笠㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞