想同大家講一講日本既職場文化

1001 回覆
1032 Like 58 Dislike
你遇開啲日本人易唔易交到心
係未真係會好似日劇嗰啲突然好感性
你遇開啲日本人易唔易交到心

一般般啦,都有交到下心,講下心事,埋怨下身邊唔合理既野之類,但冇香港人咁直易咁易既

係未真係會好似日劇嗰啲突然好感性

我個IT人既圈子,基本上除非熟到死黨既地步,如果唔係好少會show感性一面出嚟睇到
無degree係咪好難出工作簽證
想長居果種應該難d…(唔排除可能得但我覺得多數入黑心企業)
短期想體驗下日本生活only wh就應該可行,不過唔熟
如果無任何it學歷,又唔係岩岩大學畢業,想入it依行,係咪無可能?
不嬲話兒燈仔成日用日本麻醉自己覺得香港返工好過人哋
香港返工世一閪 呢啲嘢心照啦
不過兒燈仔唔會認架啦
有可能,日本唔夠IT人材,日本人文科去做IT入正常大手企業都唔少
即使外國人冇做過IT入左去做product management ,或者大學讀日文但去日本學programming身邊都有
睇你個portfolio 點同點包裝自己
不過而家肺炎情況就有唔知點
考慮緊下年去讀一年日文再搵工

可唔可以講下日本IT人工?
寫App/web, frontend/backend
每年會加幾多%左右?
同埋寫咩language容易搵工

利申 都係IT狗
如果我果陣聽人9up冇嚟到日本可能後悔一世
黑心企業會係點?
Line grp好似有
都係果d
每日OT兩三個鐘
一星期返六日

係twitter聽過有人想請AL
然後去人事部申請果陣人事部話你AL用哂啦wor
一查發覺老細係背後「幫」佢係係番工日子用哂d AL佢
即係好多日佢明明係AL緊但佢就自願番工
識日文可以睇下呢個人分享既圖
https://twitter.com/usohontodayo?s=21
幫你請AL返工
痴撚線 好癲喎
咁仆街 吞人d 假
咁係日本做IT日文程度要幾好?
日本it狗人工高唔高
仲諗住獻身比女上司換好D工作待遇
已經唔知香港市價唔識比,淨係成日聽人講比歐美低,如果大企業依個range
https://opensalary.jp/en/

但比其它國家,日本人英文差唔識好smooth咁outsource出去低成本國家做(唔知係好事定唔好事),但IT需求大,周圍搶人所以overall比日本既其它行業好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞