想同大家講一講日本既職場文化

1001 回覆
1031 Like 58 Dislike
咁就咁睇,似係都仲好大壓力啫
不過最近好多公司而家變左full work from home, 最近我反而覺得同香港比係日本做野爽皮d (社畜化done
日本職場多唔多聽有害人精?

精神眼紅症人仕?
冇咩聽類似story, 個人覺得身邊既人上位欲冇香港咁強,好多人滿於現狀,博上位而害身邊既人好少
特登背後笑同事多唔多?
有冇迫人埋堆
啲人成日講到超多職場BULLIES
想OT不如番多份兼職拎多份糧好過
我果行冇聽過
反而記得香港果陣有人背後笑下同事廢,我諗八卦野每一個職場多少會有

學校Bully就而家都多,職場有Bully可以比人告,日本大公司好驚依d
職場有Bully可以比人告
睇下咩性質,可以告ハラスメント(Harassment),舊時代日本多,不過而家除左黑心企業好少聽
如果要日資做,最大壓力應該係學日文

不過我學左日文一年去日資做,半桶水日文咁做左啦兩三年左右基本上工作上溝通冇太大問題,最多只係飲み会果陣傾計講偏d既話題會聽唔明插唔到嘴。
公司炒人嚴唔嚴重?
會唔會每半年review一次進度
底層10% byebye?
法例上日本公司唔可以炒人,因為能力太低/人工太高之類炒人唔係正當理由。
除非公司就倒閉唔炒人就一樣執粒果種

所以上一代人憧憬畢業後入大公司,因為一定唔會執咁,按規按距咁就一世平安,一入到就guarantee中產生活
咁如果個後生仔hea做搏炒會點?
一樣唔炒得
依個現象會叫做窓側族,唔會安排重要野比佢做,人工同title一世冇得升

所以日本公司請人好小心,暫時公司冇見過依種人長期係公司(可能係一d我已經見唔到既地方
因為IT姐
同一間公司轉個部門已經完全唔同啦
其它行唔知識得人少唔清楚

果陣我既諗法係,外國人做IT另一個好處係日文差d對你既工作評價冇太大影響

行業係自己揀既姐,好哋哋做開IT公司唔會逼你轉做第行
都係睇公司文化同咩業界無得一概而論
正常做正社實要食固定殘業時間
例如20個鐘固定殘業時間咁
就係你份糧包埋你OT 20個鐘
OT過左20個鐘先有補水
Ps:20個鐘算係有良心 見到40個鐘 60個鐘
啱呀,最唔鐘意一概而論
果陣嚟日本身邊所有人都話日本職場文化差叫我唔好去
嚟到做左一排跟本完全唔係依回事,身邊大把人公司正正常常
所以想分享番依d例子,我都有利申我淨係熟IT正社員方面

OT我好少食哂固定殘業時間,補水又唔係特別吸引,手腳快d早d收好過
我諗你公司應該都係冇sick leave?
冇sl 打風落雨地震照返工呢啲
典形香港人點會頂得順
如果有不可抗力番唔到工既話 公司會宣布果日休業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞