【翻譯】短篇日本怪奇物語(十)

1001 回覆
157 Like 5 Dislike
就吃爆post,又唔知要等幾耐
第三百五十九話:『我的興趣是在夜裡散步』
http://chokowabanasi.blog.fc2.com/blog-entry-15544.html

我的興趣是在夜裡散步。這天,我也在慢慢地散步。

沒有街燈的道路簡直是伸手不見五指,但由於每天也習慣在這條路上行走,所以即使黑暗得看不見任何東西也能安心走動。

我倏然向上望,看見某房子的窗戶旁站著一個女子,她正望向我所在之處。房子裡開著燈,由於背光的關係,所以我不能看清楚她的樣子。

我隨意揮一揮手,她也輕輕點頭,向我揮手示意。

這不知怎地令我興奮起來,我不禁加快腳步。快要走到那房子附近時,我再次抬頭,望向那個亮著燈的窗戶,可是她已不見蹤跡了,真令人失望。
個女子求救緊?
我估個女子係想跳..?以為作者同佢say bye
第三百五十九話:『我的興趣是在夜裡散步』
http://chokowabanasi.blog.fc2.com/blog-entry-15544.html

個女子求救緊?
我估個女子係想跳..?以為作者同佢say bye

可能條女已經跟住左主角
天水圍驚驚

最近睇到有個post 講香港離奇名案
[真人真事] 重寫以前香港發生過冷門既命案奇案 (2)
https://lih.kg/2446647
覺得人比鬼更恐怖
正 最鍾意呢類post
第三百六十話:『連續殺人事件』

「…出現第五名懷疑是連續殺人事件的受害者。據報導,在OO町的XX公園的公廁裡,發現一名年約十八歲的男性屍體。屍體身上多處刀傷,沒有任何身份證明文件,現時有待…」

A子:「討厭啦!我們家附近的公園是殺人現場嗎?」

B子:「真是可怕…」

A子:「已經是第五名受害者了。警察到底在做甚麼?只是一直偷取納稅人的血汗錢嗎?」

B子:「真是呢…我也想知道,第五名受害者到底是被誰殺的…」

個post話咁快已經尾聲
多謝大家一路以嚟咁支持
陪伴咗我咁耐
即係第五名受害者唔關連環殺人事件事
咁前四個

山田巴
B 子係凶手
仲有14個位
多謝山田巴,靜候第十一個post
每日扮工都會睇山田巴個post
最近照鏡嗰篇都幾驚
深夜去廁所都唔敢望鏡
希望好快再見到山田巴同大家
頭四個係B子殺殺第五個既係仿效犯
多謝山田巴, 希望你快啲返嚟啦
山田巴, 多謝你, 等你返嚟呀
第三百六十話:『連續殺人事件』

個post話咁快已經尾聲
多謝大家一路以嚟咁支持
陪伴咗我咁耐
頭四個係B子殺殺第五個既係仿效犯

似係
B咁講即係表示佢知道頭4個係邊個殺
好大機會就係佢本人
又係時候推一推山田巴喇
臨完前都來留個言先,多謝山田巴的故事,
希望快D有十一啦!又要開始等了......
山田巴多謝你嘅翻譯係我每日嘅精神食糧
希望遲啲有討論post可以一齊傾計
多謝山田巴希望之後有機會再睇你譯故
個post就黎完
要同山田巴示愛
好多謝你呢幾年無私嘅付出
兩個月前先睇到你呢個post
由一追到十追到live
日日入黎睇下有咩新故
希望快啲見到你開十一
有好多讀者粉絲等緊你
最後祝你工作順利
日文越嚟越進步
期待早日再出 11
留返1001出多個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞