【翻譯】短篇日本怪奇物語(十)

1001 回覆
157 Like 5 Dislike
其實山田巴有冇諗過岀書?
係難得嘅翻譯,好值得出書

版權方面,有識日文嘅人可以幫手諗辦法
希望可以同你傾傾

IG: editor.ching
藍生本書見過,故事完全一模一樣
所以果邊啲人咁冷漠都唔係無原因
諗起最近睇過個講深圳嘅post
入面有巴打分享話見過個大陸女人喺火車站俾拐子佬搶走個B
成個車站無人幫手 最尾剩返低個女人嘅喊聲
原文link
https://fumibako.com/kowai/story/talent/44.html
藍生本書見過,故事完全一模一樣

天下文章一大抄
btw藍生都係翻譯日文小說嘅?
有興趣想睇下
第三百三十二話:『天花板夾層』

K先生曾經因為工作關係,在大阪居住過一陣子。在公司的資助下,他在和辦公室只相隔兩個車站的區域租住了一個小公寓。那個公寓也許是八十年代的產物,天花比現在的公寓高,所以很有空間感。

K先生是個不拘小節的人,所以對比較古舊的居所也沒有怨言。可是,天花板裡傳來的「嘶嘶」聲卻令K先生在夜裡難以入睡,睡眠不足的情況對他的工作表現造成影響,因此他便下定決心解決那噪音的問題。

起初,K先生認為天花板裡有老鼠在走來走去,所以才發出那令人討厭的聲響。問房東借來木梯後,K先生打開天花板的木板,走到天花板與樓上的夾層裡。

雖然是白天,但陽光根本照射不到夾層,所以裡面黑漆漆的,又積了厚厚的灰塵。手提電筒發出的黃光令K先生看見夾層裡的環境。夾層裡理應是沒有雜物,但K先生發現右方不遠處有個木製、格子狀的閘。

「奇怪,為甚麼這個地方會有一道閘?」K先生心想。他繼續匍匐前進,走近那道奇怪的閘。他看見閘的另一面的木板上那層灰塵有著一道又一道拖行的痕跡,頓時聯想到「嘶嘶」聲的來源,便連忙爬下木梯。

後來,K先生因為工作關係再次遷移到另一城市,那詭異的聲音就不了了之。

有個flatmate姐冇事既
小矮人番工姐,無事
其實會係d咩諗唔到
我見圖書館借果d就係日本靈異故事/都市傳說/科幻小說
日日有睇有冇新post
睇咗你啲故差唔多2年
記得初初追post 驚到唔敢太夜沖涼、去廁所都要人陪
今日發現你原來開咗十 勁開心 以為又要等好耐
希望你之後繼續翻譯落去
新故係咪有人住係上面
外國鬼故大部份都係關天花板事
香港就唔會有依個問題

即刻搬走啦
好恐怖
唔好意思山田巴
騎一騎你個post分享一個朋友嘅故事
佢細個個陣一家人住老豆公司宿舍
唔洗比租 但冇得揀方位層數
佢就住低層望正墳場景

有次七月十四
佢零晨三點幾四點去搵呀媽話想落樓玩
呀媽話咁夜快啲訓啦
佢就話:樓下好多人呀,有人叫我落去玩
佢呀媽醒晒,帶佢去窗邊就話根本冇人,快啲訓
佢:好多人行黎行去,(手指指)一 二 三 四。。。有人望到我

其實呢件事都係佢呀媽之後講返
因為佢事後話唔記得 仲係咁病
一家人之後都搬走左 唔敢再住
其實講緊藍秀朗定藍橘子
呢單似真係撞鬼
自從聽完呢件事之後
七月十四都唔敢夜晚岀街同望街
屌,都唔記得之前睇到邊

而且又live咗

重新追過算
睇到勁眼訓都唔捨得訓 好好睇呀
啲故其實無咁恐怖唔好自己嚇自己就得
多謝你支持咗我咁耐呀
香港啲樓咁細
鬼都唔住啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞