【翻譯】短篇日本怪奇物語(十)

1001 回覆
157 Like 5 Dislike
我都覺得係
可能千與千尋咁
會唔會下一個死嘅係主角
有啲公園咪有個細細地既水池裝飾既,我記得細細過跌過落去浸親,之後都好怕遊水。
但係大個有次經過講返起件事,老母同我講嗰到從來都無水池
記憶唔係咁可靠,人有時會有啲虛構既記憶
當然都有啲機會係...另一單奇怪事件
依家先覆哩個故有啲遲sor
但又想分享我睇法

我覺得第一次醒叫醫生嗰個係佢老婆,但之後又再昏迷返,瞓咗咁耐起身冇乜理由會想瞓覺
同埋佢形容佢老婆40幾歲,但之後就形容個女上咗年紀,啫係第二次醒嗰陣個女大過第一醒嗰陣佢老婆嘅年齡

第二次過咗好多年,應該佢老婆都死埋
個女同孫女坐喺床邊而唔係急急腳啱啱趕到,啫係佢地已經到咗一段時間
而佢老婆已經咁老,正常如果老人家啱啱到醫院探人都會落去接佢,佢既然佢自己一個企喺門口而唔係喺個女同孫女隔離,代表其實佢其實已經死咗,而主角見到都有機會代表佢知自己都就死所以先有最尾嗰句

另外佢老婆講嘅係“能恢復意識實在太好了”而唔係“你終於醒了”,更加突出老婆係死咗同埋“主角臨死前見到個女同孫女實在太好了”哩個意思
利申鳩估
好多實驗都證明人類有時會創造記憶
仲可以繪聲繪影咁講返出嚟
但實際上根本無發生過
有興趣可以睇下:https://abcnews.go.com/Technology/story?id=98195&page=1
mandela effect?
但主角第一次醒同第二次醒之間訓咗一個鐘
假設呢樣嘢係真實嘅
咁第一次醒果時同佢講嘢嘅女人 同 第二次醒時坐佢床邊年紀比較大嘅女人
應該係同一個人

我自己覺得女人(主角個女)一直坐喺床邊
咁啱主角終於醒 就即刻叫醫生
順便通知埋呀女(主角個孫)同呀媽(主角老婆)
所以第二次醒果陣 就有三個女性在場
第三百五十二話:『電話的聽筒』
http://chokowabanasi.blog.fc2.com/blog-entry-3514.html

最近感覺上好像被甚麼纏上了似的。

例如今天,家裡電話的聽筒被移開了,可是我是獨居的啊。

半醉的我拿起聽筒,聽筒沒有傳來任何聲音。

這也是理所當然的吧?

我喝著酒,看著電視的搞笑節目,真是最高的享受。

突然,我注意到不對勁的地方。
即使冇接通,都會有嘟嘟聲嘅
咁即係個電話接通咗唔知邊度
咁邊個打嗰個電話呢?
如果係同一個人,佢唔使兩次醒都形容佢嘅年記,仲要用唔同方法形容
長期接通=長期偷聽
每6秒1蚊架
會唔會第一次醒果時對眼未適應
睇得唔清楚 所以只可以聽聲
第二次先朦朦朧朧睇到大約咩樣
咸濕電話咩
都唔出奇
但咁應該第一次係“年紀大”
第二次先準確啲係“四十路”
主角聾咗?
有道理 應該調返轉先係
Pish
好耐都冇用過有線電話
會有do……….聲?
無錯
只有同一間屋另一部電話都俾人拎起咗果時先會無聲
公司電話
笑左出黎
咁無可能唔知
一收月結單dllm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞