俄羅斯的眾沙皇(長文)

636 回覆
275 Like 4 Dislike
叫我
阿列克謝前後娶過兩個老婆。第一任皇后來自米洛斯拉夫斯基家族,生咗十三個子女,但呢啲仔女過半活不到成年。長大成人嘅包括有公主索菲亞、長子費奧多爾、次子伊凡。

呢個Sophia是咪鹿鼎記入面嗰個?
等睇艾沙雲
當亞歷山大見到佢父親死無完屍嘅慘狀,不禁痛哭流涕。對於亞歷山大是否有份參與呢次逆謀,史學界尚未有定論。但比較通行嘅觀點係亞歷山大迫於壓力同意發動政變,推翻保羅一世,而亞歷山大亦冇咩可能唔知道政變嘅目的唔止係推翻保羅一世,而係要弒君。

點都好,亞歷山大嘅餘生當中都喺弒父嘅愧疚中渡過,佢經常獨坐幾個鐘頭,沉默不語。

1801年宮廷政變後,亞歷山大即位是為亞歷山大一世。佢更改咗保羅時代嘅大部分法令,恢復咗貴族嘅特權,並且大赦天下將保羅流放同判刑嘅人赦免或者平反。而佢亦都馬上召回前往印度嘅俄軍,修補同英國嘅關係。

而造反嘅主謀帕倫則被亞一世當condom流放到波羅的海嘅封地,部份從犯亦被逐出聖彼得堡。

外交方面,亞一世初時奉行中立政策,直到1804拿破崙綁架處決咗法國波旁王室成員昂吉安公爵,引起咗正統歐洲王室成員們嘅震怒。

不久之後,拿破崙更加自我加冕為法國皇帝,呢個頭銜得唔到歐洲各國嘅認同反而引來佢哋嘅反彈。喺呢個背景下,新嘅反法同盟又再建立,俄國同奧地利喺英國財力支持下再次討伐法國。

1805年12月奧斯特里茨(位於現今捷克)戰役爆發,亞歷山大一世將會喺人生中初次體驗到戰敗嘅滋味。
戰神拿破崙睇準有優勢兵力嘅俄奧聯軍(聯軍比法軍多萬幾人)必會主動進攻,為咗引對手上當,佢行咗一步險棋,就係主動放棄位於戰場中央嘅戰略要地普拉欽高地,將自己嘅右翼徹底暴露喺聯軍面前。

與此同時,聯軍亦都制定緊自己嘅計劃。老將庫圖佐夫主張繼續撤退以拖垮勞師遠征嘅法軍,但缺乏經驗又雄心壯志嘅亞一世同奧地利諸將被拿破崙嘅誘敵之計所迷惑,認為係打敗拿破崙嘅天賜良機。

最後聯軍決定放棄以重兵駐守居高臨下嘅普拉欽高地,反而派兵包抄法軍嘅右翼,此一計劃正中拿破崙嘅下懷。

12月2日清晨,戰事爆發,拿破崙任由聯軍攻擊自己嘅右翼,普拉欽高地一如拿破崙所料變得兵力空虛,法軍將輕而易舉從此突破。

面對法軍猝不及防嘅中路突破,普拉欽高地嘅聯軍頓時亂成一團。到咗中午法軍已完全控制咗高地。

搶佔咗中央戰略要地嘅法軍轉入進攻,將俄奧聯軍從陣地中央切開,令佢哋分為互相不能接應嘅南北兩個部分。位於南面嘅聯軍主力,更完全暴露喺佔領高地嘅法軍火力之下。

到咗下午,戰場上已經屍橫遍野,拿破崙完成咗佢分割聯軍嘅計劃,聯軍嘅中路徹底被擊潰。自此大局已定,聯軍的潰敗已成不可逆轉之勢。

沙皇亞歷山大一世喺混亂中隻身逃走,後來被俄軍喺一條小村莊度搵到。嚇到鳩都縮埋嘅佢要靠醫生嘅酒精同鴉片先至定到驚。

反法同盟隨之瓦解,奧地利決定自行向法國求和,並放棄神聖羅馬皇帝封號。

但係亞一世並未放棄,佢改為同普魯士結盟抗法。1807年2月,俄法兩軍喺普魯士境內嘅埃勞開戰,雙方勝負未分。

但幾個月後拿破崙喺弗里德蘭壓倒性大敗俄軍,到咗呢個時候俄軍已經損失超過4成兵力。喺形勢比人強下,亞歷山大一世決定伸出橄欖枝,同拿破崙協商議和。
1807年6月,雙雄選擇咗喺提爾西特會面,嗰度位處兩國交界嘅尼門河畔,佢哋搵人喺河上嘅木筏上搭建涼亭,拿破崙同亞一世就喺船上會面。

會上兩人惺惺相惜,打曬車輪。拿破崙對亞一世很有好感,認為佢係一個英俊又善良嘅年輕帝王,更加話如果亞歷山大係女人一定會溝佢咁話(gay)。而亞歷山大一世則話當拿破崙炯炯有神嘅眼光凝望佢,佢感到難以承受。

提爾西特條約結束咗法國同俄國嘅敵對關係,兩國結成同盟。拿破崙說服俄國加入大陸體系,對英國進行貿易封鎖,以及發動對英國同瑞典嘅戰爭。而俄國亦都要放棄從土耳其手上得到嘅瓦拉幾亞同摩達維亞。原先佔領嘅愛奧尼亞群島和卡塔羅,也將移交法國。

但亞一世回國後則因為同拿破崙呢個僭主結盟而受到朝野一致抨擊,甚至連佢嘅家人都對此表示不諒解。而放棄同英國做生意亦都損害了俄國的利益,如果亞一世繼續堅持同法國交好,恐怕會落得父親同樣嘅下場。
但亞歷山大一世畢竟唔係佢老豆,佢自幼喺不睦嘅祖母同父親之間周旋而左右逢源,早已養成"內忌而外寬,猜忌多權變"嘅性格。佢表面上看似軟弱,實則堅韌,而且善於納諫並吸取失敗經驗,可謂"見之如好婦,奪之如猛虎"。

相反拿破崙喺稱雄歐陸之後,變得妄自尊大,虛榮心甚至令佢相信各國虛與委蛇般嘅外交辭令,相信佢哋嘅承諾係眞誠嘅。

喺俄法兩國短暫和平嘅五年間,亞一世從瑞典手上奪取了芬蘭,並且努力練兵同改革軍隊。

1809年,奧地利同法國再起干戈,俄軍響應法國派兵7萬坐陣,但亞一世就暗中指示俄軍按兵不動。拿破崙為此大發雷霆,但依然憑一己之力挫下奧國。

另一方面亞一世亦都努力爭取普魯士嘅支持,亦得到奧地利承諾即使出兵攻俄,但都只會揸流攤唔作戰。

另外亞一世亦都對封鎖英國嘅承諾陽奉陰違,英國嘅商品因此經由俄羅斯源源不絕地進入歐洲大陸。

正所謂愛之深恨之切,拿破崙對亞歷山大嘅背信棄義同攪小動作大感不滿,佢嘅憤恨隨住時日加益加深。佢指責亞一世為"陰險狡詐嘅拜占庭人"同"像假幣一樣的希臘人"。

終於喺1812年6月,忍無可忍嘅拿破崙集結咗61萬大軍。呢支龐大嘅軍隊喺法國控制嘅華沙公國集結,6月24日,渡過尼門河,向俄國不宣而戰,呢場為咗爭奪歐洲霸權嘅戰爭爆發了。
好耐冇見過咁高質歷史post
拿破崙嘅原意係用軍事行動教訓下呢條不知好歹嘅契弟,作為軍事天才嘅佢當然知道俄國乃係易守難攻之地,佢亦都參考咗瑞典國王卡爾十二世侵俄嘅歷史,拿破崙並不打算征服俄國或者深入俄國內陸,只希望用三個星期嘅時間速戰速決一舉殲滅俄軍,從而令佢眼中軟弱嘅沙皇妥協。

相對於法國嘅60萬大軍,俄國只有25萬軍隊,兵力嘅差距迫使俄羅斯繼續使用佢嘅必殺技----堅壁清野。

俄軍採取焦土政策,將法軍途經之處燒毀,打亂咗拿破崙速戰速決嘅原計劃,也令拿破崙原本想邊作戰邊搶奪補給嘅計劃泡湯。拿破崙只好深入俄國境內,期望以佔領俄國第一大城市莫斯科嚟迫使沙皇屈服。

法軍進入俄國腹地後,寒冬天氣導致嘅瘟疫同埋飢餓令到法軍損兵折將,就連拿破崙本人亦都抱恙。法軍喺6月份進入俄境時有將近廿九萬人,但到咗9月份只係得返16萬人左右。終於喺9月7日,俄法兩軍在莫斯科前方嘅博羅金諾相遇。

亞一世心知自己並非戰略家,所以佢選擇咗喺奧斯特里茨戰役中力諫佢嘅老將庫圖佐夫為主將。庫圖佐夫早就喺博羅金諾建立防禦陣地,兩軍就喺嗰度血戰咗一日一夜,病到瘟瘟燉燉拿破崙並冇好似昔日咁以智謀制定戰略,反而命令法軍一味正面強攻。

最後法軍獲得慘勝,但亦都損失慘重,兩軍共有6萬6500人傷亡。

當得知俄軍傷亡數字多達四萬五千人之後,庫圖佐夫決定放棄已不能防守嘅莫斯科嚟保存自己嘅軍隊。俄軍將莫斯科放火燒個一乾二淨,等到法軍攻入克里姆林宮嘅時候,莫斯科已經是一片焦土嘅廢墟。

當得知王朝龍興之地莫斯科毀於一旦,沙皇亦都大受震撼,到咗呢個時候佢嘅家人都開始動搖(當初亦係佢哋堅決反對同拿破崙結盟),希望亞一世能夠同拿破崙講和,繼續支持沙皇嘅只有佢嘅胞妹葉卡捷琳娜同埋佢帶有神秘主義色彩嘅信仰。

亞一世相信莫斯科嘅大火看顧咗佢嘅靈魂,更豪言: "寧願做一個食薯仔嘅農民,都絕對唔會向拿破崙屈服。"

佔領莫斯科嘅拿破崙初時仍然認為亞一世軟弱無能,好快會向佢搖尾乞憐。但當佢喺莫斯科停留越耐,就開始頂唔撚緊,於是決定主動向亞一世求和,亞一世串咀地回應"講和?我哋場仗啱啱先開始打咋喎。"

時間一日一日咁過去,winter is coming,拿破崙終於明白自己犯咗致命錯誤----嚴重地低估咗俄國同亞歷山大。畏懼俄國寒冬嘅拿破崙最終喺10月19日決定撤軍。

等到法軍開始撤退,俄軍亦都開始打落水狗,佢哋緊跟法軍後方。但唔派出主力同法軍交戰,只用哥薩克騎兵、游擊隊埋伏騷擾法軍。

法軍喺撤退途中又有許多人死於寒風當中,再加上俄軍不斷偷襲,以及補給線過長等,到咗11月底法軍到咗別列津納河(今日白俄羅斯境內)準備過河時,情況已經岌岌可危。

當時喺別列津納河邊已經有兩隊俄軍等緊,法軍經過一輪苦戰先至擊退俄軍,但係渡河地點鮑里索夫嘅對岸已被俄軍佔領,被俄軍破壞嘅橋樑因而無法修復。

拿破崙臨危不亂,使用暗渡陳倉之計,表面上扮成仍然要喺鮑里索夫渡河以迷惑俄軍。暗中卻委派一名曾在華格姆戰役中成功架橋嘅炮兵將軍去更北邊的上游河段尋找築橋位置,終於比佢搵到一個合適地點。

11月29日,法軍終於成功渡河撤退到華沙,但原本嘅60萬大軍只剩下不到6萬人。

留名
留名
“宜將剩勇追窮寇,不可沽名學霸王”
—— 毛澤東《七律·人民解放軍占領南京》

當拿破崙撤出俄國之後,保守派以庫圖佐夫為首,認為應該要休養生息,不再進行戰爭,但以亞一世為首嘅主戰派仍然一意孤行決定追擊。庫圖佐夫呢次一改以往保守作風,決定支持亞歷山大。年邁嘅老將自知命不久矣,決定將餘生獻比沙皇同俄國。

1813年1月,庫圖佐夫用咗十幾日時間就征服咗波蘭,但佢喺兩個月後就病死咗。

而另一條戰線就喺德意志展開,亞一世拉攏咗普魯士同奧地利加入第6次反法同盟。

拿破崙此時已經率領軍隊離開法國攻向普魯士。法軍初時喺幾場戰役中獲得勝利,而俄軍則不斷引誘法軍深入,計劃將法軍引到廣大平原上一舉殲滅。

1813年10月16日,兩軍喺萊比錫會戰,拿破崙因為孤軍深入,被聯軍所包圍。憑住兵力上壓倒性嘅優勢(聯軍38萬人vs法軍23萬人),聯軍成功將拿破崙大部分嘅軍隊殲滅,不過最終拿破崙因為俄軍嘅失誤而擊破防線逃逸而去。

此時亞歷山大距離法國只有一步之遙,佢好快就可報莫斯科一箭之仇了。
留名
當年上初中西史堂淨係講過#190場戰役
原來亞一世係輸過一次再反cup
多謝樓主出post
歐洲史除咗英國、德國史
最鐘意就係俄羅斯史
其實係維基睇過哂沙皇史,不過你講得更深入更貼地,讚~
但係亞一世意圖進軍巴黎嘅野望就受到了盟友嘅阻撓。奧地利首相梅特涅恐防俄國攻陷法國後勢力會過於龐大,希望能保持各方勢力平衡阻止亞一世入侵法國,但最終拗不過沙皇剿滅拿破崙嘅決心。

拿破崙試圖以7萬法軍抵抗聯軍50萬大軍,無異螳臂擋車,佢雖然喺幾場戰役上取得勝利,但係對大勢嘅崩壞已經毫無幫助。

1814年3月30日巴黎城破,拿破崙眼見大勢而去,將皇位傳給兒子拿破崙二世後無條件投降。拿破崙本人喺退位之後被流放到地中海上的一個小島厄爾巴島,但依然保留皇帝頭銜,是為厄爾巴皇帝。

3月31日上午,亞歷山大一世率領五十萬盟軍通過巴黎凱旋門。左邊傍住佢嘅係普魯士國王,右邊嘅係奧地利元帥。亞一世儼然一副反法盟主風範,今鋪佢眞係拋頭露面啦❗

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞