俄羅斯的眾沙皇(長文)

636 回覆
275 Like 4 Dislike
斯拉夫人,點解我係東亞人樣咁解
叫好啲
不過佢地啲大雜交就真係

哈布斯堡係家族名
如果巴打你想跳呢個坑我寧願你跳德國
哈家佢最少牽涉西班牙 奧地利 意大利 荷蘭 比利時 盧森堡同埋瑞士聯邦
仲未計佢同法國 俄佬同埋土耳其既恩怨情仇史

三思呀巴打

你繼續寫埋蘇聯啦 我深信你會冇咁痛苦 應該
下半身堡
瑞典、瑞士、波蘭好似易寫啲

不過我都幾想睇埋蘇聯到而家
由羅馬日耳曼人開始寫
7月21日,克倫斯基將自己升任為俄羅斯總理兼陸海軍部長,以圖執掌大權。可惜佢嘅權力已經隨住戰爭失利同埋政治癱瘓,慢慢喺佢指尖上流走。冠冕堂皇嘅符號不足以令佢坐穩江山,反而令佢嘅敵人得到反對佢嘅口實。

1917年11月7日(儒略曆10月25日),布爾什維克喺俄國首都彼得格勒發動革命,當時喺停喺彼得格勒嘅5艘主力驅逐艦及其船員響應布爾什維克人號召,參加起事。

好快赤衛隊就占領咗主要嘅政府機構、通訊同軍事設施。而厭戰嘅彼得格勒駐軍亦都加入革命反抗臨時政府。

而當時身在冬宮(臨時政府所在地)嘅克倫斯基,身邊只有婦女(女兵營)同兒童(士官生)保護,自然毫無抵抗能力。布爾什維克水兵猶如以三個指頭捉田螺,順利攻入冬宮。

就係咁,呢個被邱吉爾稱為世界政變史上第一輕易嘅任務順利完成,史稱十月革命。

克倫斯基眼見大勢已去,只好問美國大使館借用汽車走佬。從此餘生流亡海外,直至多年後客死異鄉。

布爾什維克僅僅以一日時間就成功推翻臨時政府,世界首家共產政權上線啦❗
尼二係個愚昧嘅君主 不過家庭真係幸福美滿
至少啲細路唔值得有咁嘅下場

唔qoute文

Вставай, проклятьем заклеймённый,
Весь мир голодных и рабов!

起歌
tldw
咁嘅下場又真係好慘,有得流亡都好吖。
本來佐治五世應承咗比尼二一家到英國住,可惜佢驚英國國民不滿,最後反咗口。

明明尼二同佐五係表兄弟。尼二阿媽(瑪利亞皇太后)同佐五阿媽(亞歷山德拉王后)係兩姊妹,都係丹麥國王Christian IX嘅女。尼二佐五細個仲成日襯夏天跟阿媽返丹麥玩,由細玩到大都無情講

尼二佐五同埋佢哋嘅繼承人
左起: 佐五長子愛德華八世、尼二、尼二獨子阿列克謝、佐五

你話孖生兄弟我都信
Same
咁法蘭克王國。
其實一戰爆發之後尼古拉二世有冇機可以阻止到二月革命爆發
skip左七月危機同kornilov affair又跳得快左啲
布魯西洛夫個仔咪係科爾尼洛夫兵變果時被殺既囉
sor
too long don't write
愛德華八世個樣到佢做國王都好似冇乜點變
二月革命同行入冬宮之後
杜馬選舉列寧都係輸咗
之後反臺唔認數
先有紅軍VS白軍
十月革命比d 文宣吹到好q 壯烈咁
其實係literally 渣槍行入去咁濟
好似槍都冇乜開過
希魔兄到訪俄國專題post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞