俄羅斯的眾沙皇(長文)

636 回覆
275 Like 4 Dislike
好正!樓主加油
1853年11月,俄國同土耳其喺黑海港口錫諾普會戰,俄國艦隊將土耳其海軍殲滅,土國7艘護衞艦和2艘輕巡洋艦被擊沉,死傷3000人。

土軍嘅大敗促使英法兩國參戰。1854年3月,英法兩國亦先後向俄羅斯宣戰,而俄國嘅盟友奧地利則拒絕支持俄國,更威脅要對俄國開戰。尼一世勃然大怒,佢將牆上法蘭茲·約瑟夫一世嘅畫像倒轉,喺背面寫了忘恩負義四個大字。

尼一世命令緬什科夫為俄軍總指揮,但佢嘅軍事才能相當麻麻,雖然英法兩軍嘅指揮同樣都不太出色。

但係點都好,當時嘅俄國已經係冇可能打敗最富裕最現在化嘅兩大強國。短期戰役嘅勝利或許取決於戰略和武德,但長期戰爭係工業同經濟基礎嘅延伸。英法兩國運用工業革命後嘅技術進行戰鬥、通訊同機動,俄國根本就冇得鍊。

單以武器裝備而言,英法已經裝備咗新式嘅線膛步槍——米尼步槍,無論射程同精準度都比俄軍使用嘅舊式滑膛槍要高得多。

1854年9月,英法聯軍喺克里米亞登陸並開始圍攻俄羅斯黑海艦隊嘅基地塞瓦斯托波爾。俄軍節節敗退,士氣低落。
支持樓主💪🏻❤️
第三羅馬= 綠蘿馬
處於劣勢嘅軍情除咗打擊俄軍士氣以外,亦令到年近花甲嘅沙皇鬱鬱寡歡,日日食唔安瞓唔樂,身體狀況越來越差。

1855年2月,尼一世喺嚴寒中閱兵時染上感冒,後來更惡化為肺炎。3月2日,沙皇尼古拉一世病逝,傳位長子亞歷山大。

尼一世雖死,但戰爭尚未完結。接過爛攤子嘅亞歷山大二世雖然希望停戰,但又不願意割讓領土。但局勢嘅走向則越來越對俄國不利: 薩丁尼亞王國加入了反俄盟軍、奧地利威脅要進攻俄國、到咗1855年9月,英法聯軍更加占領咗塞瓦斯托波爾。

到咗呢個時候,亞二世明白俄國敗局已定,佢派使者到巴黎向拿破崙三世伸出橄欖枝。最後喺1856年俄國與戰勝國簽署咗巴黎條約。

條約中協定戰勝國將佢哋喺戰爭中佔領嘅地方歸還俄國,但俄國不得在塞瓦斯托波爾設立防禦工事。

而黑海則被改劃為中立地區,只對商船開放,而禁止建立軍事設施,任何國家嘅軍艦都不得駛入。但咁樣實際上就代表俄國以後冇得再喺黑海維持海軍,黑海沿海地區同區內嘅經濟利益都交由英國人把持。

俄國亦都要放棄摩爾達維亞和瓦拉幾亞兩公國嘅控制權,並將南比薩拉比亞割讓予摩爾達維亞。名義上,土耳其仍為兩公國嘅宗主國,但實際上佢哋已取得自治權,幾年後更合併為羅馬尼亞公國。

呢次條約對俄國係一個重大嘅挫敗,痛定思痛嘅亞二世亦開始反思俄國失敗嘅原因----佢明白到農奴制度必須廢除,因為由農民組成嘅俄軍永遠無法同西方工業化嘅軍隊競爭。
第一位畀人影相嘅沙皇
亞歷山大二世
留名
留名
普京算唔算眾沙皇之一?
亞二世從繼位開始就決心改革,廢除農奴制。1857年,佢成立咗“農民事務總委員會”,開始籌備廢除農奴制。

1861年3月,沙皇終於下詔進行改革。改革主要有兩點:一是宣佈廢除農奴制,農奴全部成為自由人,二是規定全部土地為地主所有,獲得自由嘅農民可以按照規定贖買一小塊土地,金額為土地實際價格嘅兩三倍,農民支付一部分,其餘問正苦借錢,農民必須在49年內還清本息。

而農民為咗償還呢筆貸款,只好為昔日嘅地主工作。農民因為負債嘅關係,被地主剝削得比身為農奴時更嚴重。而且政府因為要追討債務,喺派遣警察和官員時往往引起咗唔少衝突,社會對沙皇嘅怨恨反而更深。

亞二世企圖透過廢除農奴制將俄羅斯轉變為一個正常西方國家。但佢廢除咗農奴制,結束咗沙皇-貴族-農奴嘅准封建契約關係,而正正係呢種契約締結咗俄國。喺新嘅資產階級產生之前,沙皇必須倚仗軍隊武力同埋不受愛戴嘅官僚機構。羅曼諾夫王朝變得越來越離地,同社會越行越遠。

到頭來保守派貴族怨恨沙皇損害咗佢哋嘅利益,自由派嘅人認為沙皇嘅改善過於妥協,大家都對沙皇不滿。

另外亞二世亦都放寬咗尼一世時代對大學同書報審查嘅控制,進步主義同自由主義嘅加快闌入又削弱咗沙皇嘅神聖性,沙皇由人民尊敬嘅君父變成了知識份子可以刺殺嘅對象。
LM
距離10月革命 列寧上台仲有50幾年時間

Soyuz nerushimy respublik svobodnykh
好高汁
樓主加油!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞