俄羅斯的眾沙皇(長文)

636 回覆
275 Like 4 Dislike
日本帝國海軍師承英國皇家海軍,連旗艦三笠都係英國製,對俄佬嚟講係難咗少少
俄羅斯艦隊都試過打贏土耳其以外嘅國家嘅,大北方戰爭嗰陣打贏過芬蘭一兩場,最後仲搶埋波羅的海控制權
不過已經係百幾二百年前嘅事
冇錯,不過準備啲講係打贏瑞典
1720年左右贏咗之後成為俄羅斯帝國
波羅的海艦隊進入北海之後就開始步步為營,畏懼日本嘅盟友英國會攻擊佢(英日喺1902年結盟)。結果疑神疑鬼嘅俄軍喺北海嘅多格淺灘向一艘英國漁船開炮,打死咗兩個漁民。

事件最終雖然以俄國向受害者家屬賠償作結,但波羅的海艦隊嘅路依然難行。控制全球海洋霸權嘅大英拒絕喺港口向俄國提供補給,又或者俾啲劣質煤炭玩鳩佢哋。加上英國情報網早已經將艦隊資料比曬日本,而波羅的海艦隊嘅裝備甚至比太平洋仲要老舊,喺遠東等待佢哋嘅只會係死神唔係勝利女神。

當波羅的海艦隊喺海上游緊嘅時候,旅順嘅圍城戰亦都進入白熱化階段。1904年11月,日軍決定執行「203高地主攻」計劃。

該高地原本不受重視,但根據聯合艦隊參謀嘅建議,該高地係炮擊旅順俄國艦隊嘅最佳戰略觀測點,於是日俄兩國就喺此地展開咗犧牲慘烈嘅爭奪戰。

11月28日,日軍由第一師團擔任203高地主攻。日軍仲特登喺國內調來28厘米口徑榴彈炮掩護攻擊203高地,但就因為泥濘緣故無法完全發揮火力。第一師團在進攻中損失1500人,無法繼續前進。29日,預備隊第七師團投入進攻,30日下午5時西南陣地佔領。數小時後東北堡壘亦被佔領。但俄軍隨即發起反擊,到12月1日,除咗西南一角外,俄軍收復203高地所有陣地。

得知203高地得而復失,日軍馬上調派第八師團步兵第17聯隊南下增援。喺12月4日,日軍經過幾日重整旗鼓,再次進行攻擊。

清晨時份,日軍以僅有嘅西南陣地為據點,對203高地西南堡壘發動攻擊,上午10時左右完全占領該堡壘。下午1時45分,對東北堡壘發起進攻,戰至晚上10時,俄軍不支撤退,203高地完全被日軍佔領。

取得制高點嘅日軍繼續對旅順攻擊,佢哋用炸藥爆開城牆,再進行突擊。旅順嘅堡壘一個個咁被攻陷,俄軍雖然奮勇作戰,但奈何兵力已經喺203高地一役耗盡,正面主要堡壘嘅陷落更加令到俄軍士氣極度低落。

終於喺1805年1月5日,旅順要塞司令官斯特塞爾投降,結束旅順圍城戰,日軍共投入13萬人,傷亡約6萬人。

波羅的海艦隊進入北海之後就開始步步為營,畏懼日本嘅盟友英國會攻擊佢(英日喺1902年結盟)。結果疑神疑鬼嘅俄軍喺北海嘅多格淺灘向一艘英國漁船開炮,打死咗兩個漁民。

事件最終雖然以俄國向受害者家屬賠償作結,但波羅的海艦隊嘅路依然難行。控制全球海洋霸權嘅大英拒絕喺港口向俄國提供補給,又或者俾啲劣質煤炭玩鳩佢哋。加上英國情報網早已經將艦隊資料比曬日本,而波羅的海艦隊嘅裝備甚至比太平洋仲要老舊,喺遠東等待佢哋嘅只會係死神唔係勝利女神。

當波羅的海艦隊喺海上游緊嘅時候,旅順嘅圍城戰亦都進入白熱化階段。1904年11月,日軍決定執行「203高地主攻」計劃。

該高地原本不受重視,但根據聯合艦隊參謀嘅建議,該高地係炮擊旅順俄國艦隊嘅最佳戰略觀測點,於是日俄兩國就喺此地展開咗犧牲慘烈嘅爭奪戰。

11月28日,日軍由第一師團擔任203高地主攻。日軍仲特登喺國內調來28厘米口徑榴彈炮掩護攻擊203高地,但就因為泥濘緣故無法完全發揮火力。第一師團在進攻中損失1500人,無法繼續前進。29日,預備隊第七師團投入進攻,30日下午5時西南陣地佔領。數小時後東北堡壘亦被佔領。但俄軍隨即發起反擊,到12月1日,除咗西南一角外,俄軍收復203高地所有陣地。

得知203高地得而復失,日軍馬上調派第八師團步兵第17聯隊南下增援。喺12月4日,日軍經過幾日重整旗鼓,再次進行攻擊。

清晨時份,日軍以僅有嘅西南陣地為據點,對203高地西南堡壘發動攻擊,上午10時左右完全占領該堡壘。下午1時45分,對東北堡壘發起進攻,戰至晚上10時,俄軍不支撤退,203高地完全被日軍佔領。

取得制高點嘅日軍繼續對旅順攻擊,佢哋用炸藥爆開城牆,再進行突擊。旅順嘅堡壘一個個咁被攻陷,俄軍雖然奮勇作戰,但奈何兵力已經喺203高地一役耗盡,正面主要堡壘嘅陷落更加令到俄軍士氣極度低落。

終於喺1905年1月5日,旅順要塞司令官斯特塞爾投降,結束旅順圍城戰,日軍共投入13萬人,傷亡約6萬人。

坂上之雲
live
始終皇室近親婚姻好容易有細胞變異
例如德皇威廉二世(尼古拉二世表哥)就有左手神經麻痹
尼二世都有少少斜視
其實日俄戰爭好彩最後係架仔打贏
如果架仔打輸既話分分鐘今日日本會唔同左樣

因為架仔當時真係打到山窮水盡同俄佬鬥死撐

Anyway 革命近了 蘇聯要來了
你search下哈堡斯堡皇室仲發現更多近親繁殖嘅例子
到咗呢個時候,俄國已經無辦法唔承認失敗。好在此時美國總統老羅斯福走出嚟為日俄兩國排難解紛,邀請兩國代表喺美國嘅樸次茅斯講數。

俄國方面派咗威特做代表,臨行前沙皇對佢耳提面命,叫佢千祈唔可以割讓一吋領土同賠償一分金錢。

而當時嘅日本已經因為打仗而就快經濟崩潰,希望盡快結束戰爭。俄國因此得到咗一份條件相當寬大嘅條約,條約中議定俄國不需作出任何賠款,只需要割讓半個庫頁島。日俄戰爭到此結束。

呢場戰爭除咗標誌住近代黃種人首次擊敗白人之外,而因為日本喺談判桌上嘅"軟弱"表現(事實上係外交部清楚日本實力不足同得勝嘅僥倖),形成咗日後軍國主義嘅崛起。

樸次茅斯調停嘅結果亦都證明,雙方只不過係根據滿韓互換,將邊界線向滿洲方向調整,雙方勢力範圍仍然係犬牙交錯,埋下日後衝突嘅遠因。

縱觀俄國嘅失敗有兩個因素,首先佢對戰爭所做嘅準備遠不如日本。呢場戰爭對日本嚟講係生死存亡之戰,佢所做嘅係傾國動員嘅準備。而對俄國嚟講只係一場殖民地戰爭,準備功夫做得漫不經心。

其次係因為俄軍各部門之間缺乏協調,雖然沙皇嘅權力比起首相要大得多,但俄國缺乏一個好似英國首相咁嘅內閣制度協調各個部門。海陸軍官各自向沙皇請示,然後沙皇嘅命令再通過佢哋分別執行,各部門互不統屬互不配合。戰爭期間將領嘈交可謂司空見慣,甚至試過喺參謀部打起上嚟。

俄國政府實質上處於分裂狀態,可以話日本嘅勝利主要依靠俄國嘅分裂同混亂,因別人嘅失敗而成功。

1905年嘅俄羅斯面對內憂外患,革命熱潮不斷升溫。俄國嘅有識之士見到立憲戰勝咗腐敗同混亂嘅專制政權,都希望以憲法拯救國家,平息民怨。
仲有埃及啲法老
星矢咁

撞撚曬樣
神聖羅馬帝國?
淨係三十年戰爭都有排寫
托勒密直頭經典
所以都唔明華文世界做咩成日叫佢哋做戰鬥民族

明明連同波蘭人打都要人多蝦人少先贏到
要麽不做

要麽做盡
親兄妹都結婚又真係。。。。。
法蘭克王國、條頓騎士團、神羅、普魯士 etc

美國啲問題冇咁根深蒂固

正如美國人有民主

俄國人到而家都冇
一個堆咗過千年
一個先百幾年
你話呢
搵下有冇書借先

但而家要安心出含
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞