俄羅斯的眾沙皇(長文)

636 回覆
275 Like 4 Dislike
應該唔會寫英日啦

鍾意寫啲冷門地方
寫完先講不立flag
依家係咪鬥緊頭銜可以去到有幾長
太冷門應該好易出事
畢竟英日係最多連登仔日講夜講既地方

雖然日本個首相制其實係幾乎照抄英國個套
寫冷門史少啲珠玉比較
加油
笑乜鳩
而正當民意黨人繼續策劃刺殺沙皇,亞二世則準備緊佢嘅立憲計劃。佢準備頒佈憲法,將俄羅斯變為一個君主立憲制國家。並打算喺佢嘅新老婆葉卡捷琳娜加冕禮上宣佈。

但係亞二世嘅政改方案同佢其他嘅改革一樣得唔到太多支持,甚至連佢個仔亞歷山大都唔企喺佢嗰邊。

1881年2月28日,俄國警察探知民意黨計劃喺馬路地下挖地道並放炸藥炸死沙皇。大臣都勸諫亞二世唔好出席次日嘅閱兵活動,但佢堅持參加,因為呢個係佢侄兒作為軍官第一次參與檢閱。

3月1日當天係星期日,亞二世如常乘坐防彈馬車前往閱兵,而佢回程時選擇咗唔行大街而係沿住運河回宮。民意黨領袖索菲亞·彼得羅夫斯卡婭得知路線改變決定放棄引爆馬路下嘅炸藥,並而啟動plan b。

當亞二世嘅馬車沿著運河接近馬廊橋嘅時候,一名民意黨刺客向馬車投擲一枚炸彈。馬車大致上完好無損,但有幾個侍衛同路人受咗傷。

亞二世不顧左右勸阻,執意要落車查看侍衛嘅傷勢。此時喺運河欄杆邊嘅另一名刺客突然向亞二世嘅腳邊投擲另一個炸彈,亞二世雙腳被炸斷,當日搶救無效離世。

成個19世紀俄羅斯都係改革同保守之間徘徊
亞二已經算係比較開明(冇咁保守?)嘅沙皇,本身已經推行緊各項改革計劃
亞二死於刺殺令到亞三更加保守,變咗鎮壓改革

好難想像如果亞二無死於刺殺,做多廿年沙皇嘅話,羅曼諾夫王朝會唔會有另一個結果
亞二世仲好支持芬蘭民族自決,芬蘭人仲覺得佢係好沙皇
不過歷史冇如果,就算二世多幾年命,亞三世都係相對保守
佢上位都會行返尼一世嘅保守同君主專制
仲好可能唔洗俾共產黨上場
.
想唔同結果好易啫
唔好開戰
亞歷山大三世比尼古拉二世就係高明在佢唔會走去不自量力
高質
包括彼得羅夫斯卡婭同熱里雅鮑夫在內嘅民意黨5名主腦被處以絞刑,而彼得羅夫斯卡婭就因為同戚秦氏一樣懷孕而延後行刑。

縱觀亞二世生平其實都算係一個有道明君,佢勤政愛民,決心改革俄國,Make Russia great again。但因為改革遭到守舊派貴族、民粹派知識份子甚至被解放農奴嘅反制,結果亞二世為俄國拆除炸彈,自身卻死於解放農奴所爆發嘅能量。

亞二世嘅遇刺身亡令到俄國憲法延遲咗幾十年,佢嘅繼任人亞歷山大三世將父親嘅死歸咎於自由化改革,一上台就喺政治上大走回頭路。佢喺父親遇刺嘅地點建設咗滴血救世主教堂,滴血教堂特意設計成中世紀俄羅斯建築,代表亞三世嘅自身政治取向都走回東正教俄羅斯民族主義路線。

亞三世本為亞二世嘅次子,佢因為長兄尼古拉嘅英年早逝而得以登位。喺兄長嘅遺願要求下,娶咗兄長嘅未婚妻丹麥公主瑪麗·蘇菲·弗雷德里卡·達格瑪為妻。

不同於兄長同父親,亞三世並唔係受王儲教育長大。相對於受過良好教育並有國際視野嘅父兄,亞三世就比較老粗得多,佢身材高大,嗜好係飲酒同喺酒局上表演徒手撕碎一疊啤牌。

點解同樣係解放農奴,美國打咗場內戰就搞得掂班地主,俄羅斯就三番四次搞到成pat屎咁
樓主無事嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞