俄羅斯的眾沙皇(長文)

636 回覆
275 Like 4 Dislike
連拉斯普京都睇得出羅曼諾夫皇朝打一戰會冧
日俄戰爭都可以唔打,只要當時俄國唔大貪就得,日本當時邊敢挑佢機呀。
一改革 所有壓住嘅問題浮上水面 個個都想聽朝就民主社會鬥死地主 平民就嫌皇帝做得唔夠多 而本身支持皇帝嘅地主 資本家就反面 改革就係壓倒皇朝嘅最後一根稻草
因為對德國嘅崛起感到不安,俄國喺1894年正式簽署咗同法國嘅盟約,奠定一次大戰英法俄協約國嘅基礎。

而除咗法國之外,沙皇喺國際上亦都有另外一個朋友,佢就係長期喺聖彼得堡做食客嘅黑山大公尼古拉。而沙俄末年嘅風雲人物拉斯普京就係由尼大公嘅兩個女介紹予沙皇尼古拉二世夫婦認識,由於兩位公主對尼二世嘅皇后亞歷山德拉有著巨大嘅影響力,呢個小小嘅黑山國喺俄國歷史進程上亦起咗好大嘅作用。

亞三世喺一次坐火車由克里米亞回首都嘅路上認識咗鐵路總經理塞吉·威特,亞三世同佢投訴火車速度太慢,問佢係咪猶太人攪鬼(佢眞係好憎猶太人)。威特直言火車速度已經太快,但亞三世堅決要求火車加速,結果中途火車果然發生意外,亞三世雖然冇咩損傷,但就對直言不諱嘅威特大生好感。

亞三世決定提拔威特為交通大臣,後來更躍升為財政大臣,佢就好似坐白金升降機咁扶搖直上。

威特利用法國貸款同俄國嘅資源,將俄國飛速工業化。喺佢主導下俄國經濟增長迅速,1890至1900年之間,俄國嘅生鐵、鋼同煤產量升咗兩倍,紡織業令俄國成為五大工業國之一,俄羅斯更加供應當時全世界一半嘅石油。

而喺威特主導下,西伯利亞鐵路亦開始興建,俄羅斯一片欣欣向榮。
佢返黎喇
因為樓主係要用講故事型式講
做研究仲要中文同英文,甚至其他文嘅文獻
胡錦濤時代蚑那共匪班智囊研究法國大革命既結論就係路易十六太好人,想開議會同各個階層傾稅收問題先會上斷頭台。所以習近平開始咪要開倒車,加強集權專權。
托克維爾
我諗起舊制度與大革命 好似就係果期支那做咗翻譯本 出市面之後引起極大討論
live左
亞三世好可能喺火車意外後患上PTSD,佢變得越來越沉醉於杯中物,健康因而逐步轉壞,終於喺1894年因病去世。太子尼古拉繼承皇位,是為尼古拉二世。

尼二世喺母親嘅呵護下長大,擁有一個幸福嘅童年。喺溫室中長大嘅佢直到廿幾歲依然表現得天真幼稚,喺日記上寫嘅仲係玩捉衣因同埋康克戲(兒童遊戲,兩人用串在繩上的七葉樹果相擊,擊破對方七葉樹果者獲勝)。

但尼二世絕對唔係蠢人,佢擁有良好嘅智力,記憶力同學習能力都相當唔錯,但因為佢所受嘅教育同視野都頗為狹隘,影響咗佢嘅能力。佢性格溫和,EQ頗高,喜怒不形於色。

但佢有一個致命嘅弱點就係耳仔軟同反覆無常,缺乏君王不可或缺嘅決斷力。

尼二世喺皇太子時期曾經做過西伯利亞鐵路建設委員會嘅主席。1891年,佢喺海參崴主持西伯利亞鐵路開工儀式時,順路訪問日本。5月11日,佢喺大津突然遭到滋賀縣警津田三藏襲擊,幸得同行嘅希臘王子佐治用手仗擋住,尼二世僅受輕傷。

津田行刺嘅原因眾說紛紜,而由於日本政府嘅誠懇道歉,俄國政府亦都息事寧人,事情就此告一段落,史稱"大津事件"。

尼二世不久就由日本返國,喺回程途中佢經過西伯利亞嘅托木斯克,喺嗰度嘅民眾為咗一睹皇太子嘅風采而聚集起嚟。而歡迎佢嘅人群當中就有一個細路,名為雅科夫·尤洛夫斯基。

28年後,當尼二世嘅生命走到盡頭,兩人會再次重遇。
尼古拉二世好似喺日本紋咗身
尼古拉二世:冇錯係呀,我表哥喬治五世都有紋 (右手)

1894年11月日,尼二世喺繼承皇位唔到一個月後迎娶咗黑森和萊茵大公國公主阿歷克絲為妻,阿歷克絲公主婚後改宗東正教,並改名為亞歷山德拉·費奧多蘿芙娜。

亞皇后嘅母親乃係英國維多利亞女王次女愛麗絲公主,佢喺亞皇后6歲時就因為白喉病去世,同樣不幸離世嘅仲有亞皇后其中一個家姐。心痛外孫女喪母嘅維多利亞女王於是就接咗佢哋幾兄妹到英國居住。

但係亞皇后並未因此擺脫喪親嘅厄運,佢阿哥亦因為罹患血友病,喺一次意外墮樓後失血過多而死。接二連三失去親人令皇后性格變得內向孤僻,但亦都造就咗佢堅強倔強嘅性格。

12歲時亞皇后同尼二世喺一場婚禮上認識,兩人一見鍾情,於是開始秘密通信交往。但因為亞皇后始終唔願意放棄佢原本嘅新教信仰,兩人嘅親事一直膠著。

終於喺1894年4月,亞皇后同意改信東正教,兩人就喺嗰年成婚。

而到咗1896年,尼二世同亞皇后喺莫斯科進行咗奢侈嘅加冕典禮,正式成為俄國嘅沙皇同皇后。

加冕典禮後,皇室喺莫斯科郊外按照傳統向民眾發放紀念品。因為俄國鐵路網嘅發展,不少嚟自外省嘅農民都蜂擁而至,比預期嘅40萬人嚟多咗接近一倍。

派發禮物嘅地方係一個練兵場,嗰度有好多練習時留低嘅戰壕同坑窪。由於聽聞禮物即將發完,俄國小農們慌死蝕底爭先恐後,結果導致好多人跌咗落坑,引發人踩人慘劇。

事件造成過千人死亡,萬幾人受傷,為呢個大喜之日蒙上一片陰霾。
會唔會寫德國?
雖然發生咗咁大件事,但當晚沙皇同皇后依然出席法國大使舉辦嘅豪華舞會,人民得知後自然對佢哋嘅離地大感憤慨。

從此亞皇后就喺俄國人心目中相當不受歡迎,對於迷信嘅俄國人嚟講亞皇后就好似一粒掃把星咁,貴族們更加暗中稱佢為"黑森嘅烏蠅"。而佢自己性格亦都頗為傲慢,喺英國長大嘅佢對落後嘅俄國有著天然嘅鄙視,亦都冇諗過需要獲得人民嘅愛戴。

同好多家庭一樣,俄國皇室亦都有婆媳糾紛問題。尼二世個老母皇太后就對亞皇后相當睇唔順眼,攪到尼二世十分煩惱。

但兩人婚後頗為恩愛,隔年就生個細路,但可惜連續生咗4個都係女,皇位仍然繼後無人。

而當亞皇后迫切地希望生番個慈姑椗繼後香燈,沙皇則為東方嘅帝國霸業博弈中。因為當時歐洲大陸已經被德國稱雄,尼二世感到發展機會有限,開始將佢嘅目光轉向遙遠的東方。

而日本自從明治維新以來,已經鯉躍龍門成為亞洲強國,佢更加喺甲午戰爭中擊敗大清,但就因為俄德法三國干涉而被迫歸還遼東半島。

之後大清更加同俄國簽署密約,將中東鐵路同滿洲嘅保護權交托交俄國,俄國亦得到咗夢寐以求嘅不凍港旅順。而朝鮮嘅王室亦都倒向了俄國,俄羅斯自此成為咗日本擴張嘅攔路虎。

沙皇喺親信介紹下認識咗一個名叫別佐布拉佐夫嘅冒險家,喺佢慫恿之下對遠東嘅野心越來越大,佢哋兩個開始繞過群臣制訂遠東政策。

到咗1902年,日本首相伊藤博文提出咗滿韓互換,即俄國佔領滿洲,將朝鮮交俾日本,希望借此解決兩國嘅領土紛爭。

但尼二世對呢個提案嗤之以鼻,皆因滿洲當時已經係俄國囊中之物,而朝鮮亦都遲早歸向俄國。

更重要嘅係尼二世根本無將日本人呢啲"東方獼猴"放在眼內,從佢同清國打交道嘅經驗,佢得出了"東方人最尊重嘅係力量同強權",嚴重低估咗日本人嘅決心同實力。

時間一日一日咁過去,尼二世一直對日本嘅建議置若罔聞,並且認為日本人根本沒有開戰嘅勇氣。

1904年2月6日,日本向俄國發出最後通牒,並宣佈斷絕日俄外交關係。1904年2月8日,日本海軍不宣而戰,攻擊停泊喺旅順港嘅俄羅斯艦隊,日俄戰爭正式爆發。
雖然日俄戰爭係近代史上第一次有亞洲國家正面對撼歐洲國家仲要贏

不過呢場戰爭既重點就係全自動機關槍係戰場上大放異彩

俾歐洲國家開始了解到以前個種癡孖筋式既刺槍衝鋒開始冇用

咁當然啦 一戰既壕溝戰逼使兩邊都仲係要用埋曬戰咁戇鳩既戰法直到二戰既開始

但最好笑係 身為參戰國既架仔去到二戰仲用緊萬歲衝鋒個下真係呢

勇係勇既 但子彈比勇氣更好用
因為佢地係血肉長城堆砌下,贏完大清又贏埋沙俄,成個國家都囂到飄飄然,咪自然覺得去美國佬都會work
沙皇喺親信介紹下認識咗一個名叫別佐布拉佐夫嘅冒險家,喺佢慫恿之下對遠東嘅野心越來越大,佢哋兩個開始繞過群臣制訂遠東政策。

到咗1902年,日本首相伊藤博文提出咗滿韓互換,即俄國佔領滿洲,將朝鮮交俾日本,希望借此解決兩國嘅領土紛爭。

但尼二世對呢個提案嗤之以鼻,皆因滿洲當時已經係俄國囊中之物,而朝鮮亦都遲早歸向俄國。

更重要嘅係尼二世根本無將日本人呢啲"東方獼猴"放在眼內,從佢同清國打交道嘅經驗,佢得出了"東方人最尊重嘅係力量同強權",嚴重低估咗日本人嘅決心同實力。

時間一日一日咁過去,尼二世一直對日本嘅建議置若罔聞,並且認為日本人根本沒有開戰嘅勇氣。

1904年2月6日,日本向俄國發出最後通牒,並宣佈斷絕日俄外交關係。1904年2月8日,日本海軍不宣而戰,攻擊停泊喺旅順港嘅俄羅斯艦隊,日俄戰爭正式爆發。

某程度上佢冇講錯
佢錯在冇諗過日本都自認係強權之一收完清朝皮係時候搵歐洲列強最弱嗰個試刀
呢次俄國版嘅珍珠港事件打開咗戰爭嘅序幕,俄國喺滿洲只有6萬軍隊,經西伯利亞運兵需要15到30日,日軍則部署咗37萬5千名陸軍。

突襲旅順港之後嘅第二日,日軍喺仁川登陸,由於冇受到咩阻擋,日軍於是長驅直進。到咗4月,俄軍意圖喺鴨綠江阻擋日軍,但就被日本陸軍第一軍以優勢兵力擊敗,日軍迅速喺遼東半島嘅南山登陸,劍指旅順港。

6月14日,俄軍喺得利寺、瓦房店與日軍相遇,俄軍大敗。自此旅順同俄軍主力嘅聯系被切斷,成為一座孤城。

日軍成功包圍旅順,並且發動咗幾次攻勢,然而因為傷亡過大而導致日軍決定圍而不攻。

當陸地上嘅戰事陷入膠著狀態,兩軍就喺海上再燃戰火。8月10日兩軍喺黃海爆發衝突,結果日軍再次獲勝,俄國嘅太平洋艦隊有半數軍艦被擊沉。

由於黃海海戰嘅慘敗,沙皇喺10月份決定調派波羅的海艦隊,繞過半個地球同日軍作戰。然而歷史話俾我哋知,呢個係一個錯誤嘅決定。
俄佬D艦隊嚇下土耳其佬就ok不過要同其他列強(仲要係島國)「鍊」喇喎……Just a joke
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞