俄羅斯的眾沙皇(長文)

636 回覆
275 Like 4 Dislike
前言: 沙皇(英語:Tsar;俄語:царь;)一詞來自於古拉丁語caesar,或者古希臘語καῖσαρ的俄語轉寫цезарь,簡化後為царь,源自東羅馬皇帝的名號「凱撒」。

自從莫斯科大公伊凡三世迎娶咗拜占廷末代皇帝君士坦丁十一世嘅侄女佐薇·帕拉奧洛高斯,佢就宣稱自己有資格繼承東羅馬皇帝之位,將俄羅斯帝國稱為第三羅馬。

從此俄羅斯呢個散漫脆弱嘅早期社會就與一個晚期文明嘅複雜政權嫁接,日後嘅歷史方向亦都同呢個政治遺產脫不了關係。

首位被稱為沙皇嘅伊凡三世本來只係莫斯科大公,當蒙古入侵基輔羅斯的時候,莫斯科公國只係弗拉基米爾-蘇茲達爾大公國中的一個小鎮。但因為莫斯科的偏遠及複雜的森林地形。加上數條流向波羅的海、黑海及高加索地區的河流,讓這座小城得以漸漸發展起來。蒙古人嘅入侵對羅斯境內的諸多城市進行了洗劫和焚燬,使得這些城市一蹶不振,一段時間內都不能恢復元氣。

地處東北邊陲嘅莫斯科則由一個一開始只有一城的城邦國家,得到了莫大嘅發展,莫斯科公國第二位統治者尤里大公與蒙古金帳汗國的月即別汗結成同盟,並迎娶大汗的妹妹。蒙古人為咗方便統治,將收租嘅權利外判咗比莫斯科公國。

從此莫斯科大公就好似豬油仔幫雷洛收租咁,靠住狐假虎威擴充自身實力,逐步崛起。

莫斯科公國一方面靠落格增強財力,另一方面亦都借蒙古人嘅勢力同其他羅斯邦國爭地盤,佢借助篤灰同埋蒙古士兵嘅幫助,擊敗咗其他競爭對手,加上俄羅斯其他邦國因為戰亂而令到大量難民湧入,勢力日漸強大。
留名
留名
留名
留名
留名
希望唔係意大利統一嗰啲
留名
前排沙田文化博物館有沙皇皇朝展覽
留名
留名
留名
想睇埋古埃及嘅皇朝歷史
lm
出文未?
仲展緊
Lm
同乾隆打過但輸左 之後整條條款話割海森威
清朝民國都無認 係江澤民果陣用中俄友好條約割左比俄國佬
LM
留名
出身寒微嘅莫斯科大公並不擅長於戰鬥,反而憑住精打細算嘅"當家人"作風,借助金帳汗國嘅勢力壯大,亦都卑鄙地喺蒙古人衰落以後背叛佢哋,自立門戶。

伊凡三世喺俄國歷史上嘅地位近似統一六國嘅秦始皇,佢在世期間被稱為全羅斯的偉大凱撒,但佢本人並未以此作為頭銜,一直到佢個孫伊凡四世喺1547年先至正式將頭銜稱為沙皇。

伊凡三世一生征服咗雅羅斯拉夫爾、諾夫哥羅德、特維爾等十數個羅斯公國、收彼爾姆、梁贊大公國、普斯科夫共和國等國為附庸。

伊凡三世秉承咗莫斯科大公一貫嘅謹慎作風,通過外交手段把羅斯托夫、雅羅斯拉夫爾、韋列亞等城邦收為己有。羅斯托夫城幾乎是被伊凡三世用錢買下。 至此伊凡三世將目光投向了諾夫哥羅德,視之為最後一塊拼圖。
諾夫哥羅德嘅貴族為咗抗衡莫斯科公國,於是引入咗波蘭立陶宛聯盟嘅勢力。1470年,波蘭國王卡齊米日四世派遣遠房堂弟就任諾夫哥羅德大公。

呢個舉措引起咗伊凡三世大為不滿,伊凡三世派使者到克拉科夫談判,要求波蘭國王不要介入諾夫哥羅德波雅爾們的叛亂。

1471年,莫斯科軍隊喺舍隆決戰諾夫哥羅德軍隊。諾夫哥羅德因為多年來只係崇尚和平嘅商業城市,因此不敵莫軍大敗,雙方簽訂合平條約,諾夫哥羅德暫時仍然可以保持獨立。

此後諾夫哥羅德的政治陷入極度的混亂,分裂為親莫斯科派和反抗派,諾夫哥羅德在短短四年換了五任大市長,三任大市長被謀殺。伊凡三世決定加強管治,止暴制亂,派咗瓦西里·叔伊斯基成為諾夫哥羅德做近似中聯辦嘅督軍,此舉大大刺激了反抗派,因為這代表伊凡三世將諾夫哥羅德視為他的領地而非一個獨立的共和國。

由於雙方軍事實力太懸殊,莫斯科輕易咁擊敗咗諾夫哥羅德。1478年1月17日,伊凡三世入城,處決咗叛亂貴族,在吞併諾夫哥羅德後,莫斯科大公國已經將所有獨立的羅斯公國組合到大公的冠冕之下,或為臣屬或為附庸形式。
Lm
LM
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞