俄羅斯的眾沙皇(長文)

636 回覆
275 Like 4 Dislike
太長遠,而且鳩估多
下個講瑞典/波蘭得唔得
有個波蘭朋友話
波蘭歷史好簡單
波蘭一直好勁
而每個皇帝都留一個好勁嘅鬍鬚
直到有個皇帝冇留/留唔到
之後就開始比人收皮
不死人
艾琳娜公主真係幾靚
但都係一個禍國殃民嘅皇后
德國抄到然後發揚光大依下我本身唔覺得意外

反而俄羅斯做到依下,我真係覺得好意外
我反而第一時間諗起蘇聯嘅縱深作戰理論
佢無做過皇后喎
蘇聯做到我都理解呀

沙俄時期真係難d
有關英國係咪有份參與拉斯普京嘅謀殺案,歷史上未有定論。但係拉斯普京嘅反戰傾向,確實令需要俄國留守東線嘅英國有殺佢嘅理由。

皇族同民間都為"妖僧"嘅死額手稱慶,沙皇夫妻則因為諗起拉斯普京生前講過嘅說話而畏懼萬分----"如果我死咗,6個月內你哋會失去寶座同兒子。"

貴族們都反對嚴懲凶手,尤蘇波夫同德米特里大公只被軟禁,之後被發配到外地。

拉斯普京嘅死並未能拯救沙皇嘅帝國,民怨嘅溫度同天氣呈反比上升。1917年2月寒冬,食物短缺、民不聊生,加上經濟崩潰,人民嘅不滿已經到達沸點。

1917年3月8日(儒略曆2月23日),彼得格勒排隊領取食物嘅民眾突然發起示威,而紡織廠女工亦都以慶祝三八婦女節為名加入佢哋,佢哋嘅口號係"我要麵包!"。

示威好快演變成罷工,兩日後幾乎所有彼得格勒嘅工廠、商業活動皆已停工。學生、白領階級同教師都加入街頭運動,成個首都接近停擺。
人黎
起歌
呢場無大台嘅群眾運動被後世稱為"二月革命",而除咗示威同罷工之外,革命亦開始武力化。幾日後群眾衝擊咗軍火庫,得到了武器,開始攻擊警察。

而俄國軍隊亦都因為積壓咗好多對政府嘅不滿,各個部隊陸續發動兵變,同民眾聯成一線。

當首都一片混亂進入無政府狀態嘅時候,皇后依然同身在最高統帥部嘅沙皇滙報一切很好,認為只要氣溫下降啲人就會返屋企唔再出嚟。

到咗3月14日,尼二世終於決定動身返去首都,沙皇乘坐嘅火車喺小維舍拉比革命黨阻斷鐵路攔截,被迫改行到普斯科夫。

當列車到達普斯科夫嘅時候,以魯茲斯基為首嘅軍官團決定迫宮要求尼二世退位,讓位予太子阿列克謝。軍官們都係君主主義者,期望沙皇嘅退位可以平息民憤,避免內戰。

羅曼諾夫王朝嘅權力依賴於軍隊,如今尼二世眼見軍隊都已經背棄咗佢,心知大勢已去。終於決定喺第日宣佈退位,但就因為太子阿列克謝身患惡疾,改為傳位予皇弟米哈伊爾。

留名
就嚟完lu
此時嘅首都實際上已經被兩派勢力所控制,一派係由逃兵、工人、流氓所組成嘅蘇維埃政權,一派係杜馬臨時委員會嘅議員們。而能夠作為兩者橋樑嘅就只有亞歷山大·克倫斯基,佢既係杜馬議員,又係社會革命黨成員。

身在彼得格勒嘅米哈伊爾眼見風頭火勢,對於是否接任沙皇猶豫不決,佢向群臣詢問是否能夠保證佢嘅人身安全,但被野心家克倫斯基以天下大亂相威脅。米哈伊爾於是放棄繼承皇位,三百零四年嘅羅曼諾夫王朝至此滅亡。

王朝滅亡之後尼二世一家被臨時政府以武力控制,佢被送到聖彼得堡市郊嘅皇村,待英王佐治五世同意後,將會流亡到英國。

克倫斯基雖然有爭奪天下嘅野心,但畢竟仲有底線,佢始終唔想致沙皇家族於死地。而另一個野心家列寧當時正處身喺瑞士,同克倫斯基由細玩到大嘅佢將會突破底線,將俄國拖入地獄深淵。
1917年4月,列寧帶住德國人比佢嘅五千萬金馬克,坐上一列以阿麻布密封嘅列車,回歸闊別多年嘅俄國。

臨時政府喺大俄羅斯愛國主義影響之下,犯下咗一個致命錯誤。佢哋喺奪得政權後並未停止戰爭,當時前線嘅士兵士氣已經到達谷底,佢哋唔願意再發動毫無意義嘅進攻,白白犧牲,甚至連防守嘅意欲都冇,逃兵數目有增無減。

而布爾什維克人則對俄國沒有絲毫嘅愛惜,佢哋大多為少數民族出身,例如列寧有猶太人血統,托洛茨基亦係猶太人,而史太林則是高加索人。佢哋同俄羅斯人本身就有著不可磨滅的鴻溝,喺布爾什維克人心目中,俄國只不過係世界革命嘅引線,就算燃燒殆盡亦不可惜。因此佢哋得以正視同利用冷酷嘅事實,將逃兵稱為自發嘅革命先鋒。

回國後嘅列寧提出咗《四月提綱》,反對俄羅斯繼續參戰,以免被資產階級國家利用。逃兵們得到鼓舞,不再畏懼軍官。

而另一方面,英國人因為皇后嘅德國背景,害怕接收尼二世一家會乸屎上身,最終拒絕佢哋前來英國。尼二世一家被安置喺西伯利亞嘅托博爾斯克,等待著佢哋嘅悲慘下場。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞