俄羅斯的眾沙皇(長文)

636 回覆
275 Like 4 Dislike
樓豬可以留意吓 邊個垃圾post 去到後尾係冇人討論 得條post主係度自己推
列寧因為德軍已經攻入俄國境內,即刻決定退出戰爭,於是佢委派咗托洛茨基做使者同德國講和。1918年3月蘇俄同德國及其盟友簽訂咗布列斯特-立陶夫斯克條約,將愛沙尼亞、拉脫維亞、立陶宛、庫爾蘭(今拉脫維亞西部)、俄屬波蘭等地割讓比德國同奧匈。並且承認芬蘭、烏克蘭同白俄羅斯獨立,俄國損失咗5.7%嘅國土同34%嘅人口,俄國同時要向德國作出鉅額賠款。

蘇俄從此失去咗波羅的海沿岸地區嘅大片領土,彼得格勒因而變得直接位於邊境線上,因此列寧決定決定將首都從彼得格勒遷回莫斯科。

身在西伯利亞嘅尼二世對列寧喪權辱國嘅議和條約大為震怒,痛罵列寧同托洛茨基係賣國猶太俄奸,但佢都自身難保。

自從蘇聯埃接管咗俄國嘅政權之後,對佢哋嘅看守逐步轉嚴。對於尼二世嚟講,軟禁生活嘅最大娛樂就係散步。但蘇俄就開始將佢嘅散步時間縮減為一小時。

不過沙皇一家人亦開始慢慢適應咗無聊嘅農村生活,幾位公主亦都同蘇維埃嘅年輕守衛混熟咗。

1918年4月,蘇俄決定將沙皇一家轉移到葉卡捷琳堡,沙皇夫婦同三女瑪利亞先行出發,5月份另外3位公主同太子都一同前往。

當時沙皇一家已經開始有危機感,佢哋開始將珠寶鑽石等貴重物品縫在貼身衣服上,準備一有機會就逃亡。
就黎沙皇冚家剷係咪啫係就完
但最諷刺既係
紅軍要到1922左右年先叫做徹底打贏白軍
結果列寧1924年就香左
或者係謀朝篡位既下場
臨死前講明唔好俾史達林繼位,點知最尾都係佢做

不過史達林帶嚟係更大嘅地獄
喪權辱國
所以點解要30年代大清洗同埋1944年改國歌
列寧唯一一樣叫做做得啱既野
到最後個天都唔俾佢實現
https://www.youtube.com/watch?v=YVYO9MvZqKU
好想親眼見證呢一幕.. 唔知我咁諗是咪好痴線
其實佢段奪權史都幾精采下
托洛茨基鋒芒太露
比老豆用棍扑死 好sad
發現皇族啲名係不斷重覆
尼古拉二世:咁想睇我地死?

Lm
亡國之君好難見到架
緊係想睇下你地點死架啦
前朝軍官同地主對蘇維埃政權並不支持,佢哋由海軍上將高爾察克同鄧尼金將軍率領下,組成白軍同蘇俄對抗,五年嘅俄國內戰就此爆發。

除咗白軍之外,捷克軍團同赤俄亦都成為咗敵人。捷克軍團由居住於烏克蘭西部嘅捷克斯洛伐克裔居民組成,目的係爭取獨立對抗奧匈帝國。軍團喺一次大戰期間支持沙俄,戰時透過吸收戰俘大規模擴充部隊,兵力增長到4萬人。

喺蘇俄同德國講和之後,捷克軍團決定借道西伯利亞鐵路去海參崴坐船回歸祖國。但喺途中經過車里雅賓斯克時,同向西回國嘅奧匈戰俘發生衝突。蘇俄拉咗開槍嘅捷克士兵,捷克軍團官兵為救戰友,占領咗車里雅賓斯克城,槍決咗當地嘅蘇俄領導人。

捷克軍團同蘇俄正式決裂,捷克軍團同白軍結盟,佔領咗西伯利亞所有大城市,更宣布海參崴脫離俄國,成為協約國嘅保護領地。隨後,捷克軍團部隊從海參崴沿鐵路西返,同白軍一齊進攻地方蘇維埃政權。

捷克軍團一路勢如破竹,好快就殺到尼二世所在嘅葉卡捷琳堡。當時紅軍指派咗雅科夫·尤洛夫斯基(見#335)負責沙皇一家嘅看守,佢有猶太人血統,係一個死忠嘅布爾什維克人。而佢嘅任務就係避免沙皇一家落入白軍或捷克軍團手中,不論以任何方法。

尤洛夫斯基喺發現瑪利亞公主同年輕守衛有男女關係之後,開始擔憂守衛會協助王室逃走,決定盡快處決佢哋,以免夜長夢多。

1918年7月17日半夜,尤洛夫斯基將沙皇一家帶到郊區一座別墅嘅地下室,向佢哋宣佈全家處決嘅決定。尼二世未開口抗辯,士兵們就向佢哋開槍。紅軍以機關槍亂槍掃射,沙皇一家身上縫咗金銀珠寶嘅衣服成為了世上最昂貴嘅避彈衣,令佢哋身上多槍先死,大大增加咗佢哋嘅痛苦

之後尤洛夫斯基將佢哋嘅遺體棄置喺廢棄嘅礦坑,並且淋上硫酸同汽油毁屍滅跡。
完結了
會唔會講埋嗰五年內戰?
帝俄滅亡

寫新文了
期待
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞