俄羅斯的眾沙皇(長文)

636 回覆
275 Like 4 Dislike
日本轉向精神戰唔太關全自動機槍事嘅
日本一開始都係學習普魯士陸軍,集中砲兵同步兵嘅火力於一點再突破防線
但日俄戰爭暴露左一個好嚴重嘅問題,就係要維持長時間嘅集中火力講求強大嘅工業基礎去生產砲彈,而日本作為極遲起步嘅工業國家除左工業基礎唔夠之外,生產嘅砲彈殺傷力亦不足,戰爭後期甚至仲要向英德兩國購買砲彈先可以維持戰爭消耗,為左唔過份揮霍國庫,先要轉為唔講求工業基礎嘅精神戰

日俄戰爭都對日本嘅海軍戰術做左非常大嘅影響,日本對大艦巨砲主義嘅執著就係源自日本當時出版嘅戰史中講到聯合艦隊使用砲擊輕鬆擊沉帝俄波羅的海艦隊,忽略左其他更重要嘅戰術細節
短期戰役的勝利取決於武德

長期戰爭是工業基礎和經濟基礎的延伸
可唔可以講普魯士王國
最pure最true果陣嘅連登有人講過
https://lih.kg/74674
thx
又一個要掉西瓜搵嘅會員
俄羅斯嘅社會同政治動盪喺戰爭結束之後都未有平息之勢。1905年10月,俄國各地不斷出現要求制定憲法嘅集會同示威活動,最後更演變成全國性嘅總罷工,示威者更加第一次嗌出"沙皇下台"嘅口號。

尼二世迫於壓力,終於喺10月30日(儒略曆10月17日)頒布咗"十月詔書"。第一次宣佈給予言論、結社、宗教的自由,並保證會開設國會(杜馬),深孚眾望嘅威特被任命為第一任首相。

但詔書嘅頒布不能令人民滿意,反而加劇了革命。而喺聖彼得堡領導革命嘅正正係日後蘇聯嘅"紅軍之父"列夫·托洛茨基,佢隸屬於社會民主工黨嘅布爾什維克派系(意思係多數派,雖然實質喺人數上屬於少數),該派系嘅首領就係列寧。列寧當時亦都由瑞士祕密回國。

革命猶如野火般喺全國蔓延開去,沙皇決定鐵腕鎮壓,佢命令軍隊對革命者有殺錯冇放過。最後有超過一萬五千人被處決,四萬五千人被驅遂。托洛茨基被捕入獄,列寧再次著草。
除咗左翼嘅布爾什維克之外,極右派嘅勢力亦都喺俄國抬頭。1905年,兩名低級官員杜布羅溫同普利希克維奇創立咗俄羅斯人民聯盟,佢哋主張屠殺猶太人,鄙視沙皇對議會民主派嘅妥協。

俄羅斯人民聯盟甚至有一個民兵組織"黑色百人團",佢哋同革命者鬥爭及到處攻擊猶太人,係納粹主義出現前嘅納粹黨。

因為封閉嘅俄國始終缺乏一個俾反對派合理表達訴求嘅空間,因此民間政治勢力變成咗恐怖團體嘅養蠱場,所誕生嘅極端主義預演了20世紀嘅恐怖世界。

亦另一方面俄國政府嘅改革開放路線亦繼續進行,1906年2至3月,俄國舉行咗杜馬選舉,結果由立憲民主黨獲得壓倒性勝利,取得3分1議席。

但沙皇始終對杜馬採取不信任態度,為咗鉗制佢嘅力量,沙皇將國務委員會改組為上議院,由佢委任貴族大地主擔任議員。若國會中通過嘅方案被認為對政府不利,上議院有權駁回。

到咗1906年4月,沙皇頒佈咗"俄羅斯基本法",宣佈法律制定必須經由杜馬同上議院審查通過,但最終一定要由沙皇核准才能生效。若國家杜馬在休會期間,允許立法程序可由上議院直接轉給沙皇核准,無需經過杜馬。

換言之呢個所謂基本法只係一個空有其表嘅立憲制度,沙俄政府仍會透過施加各種限制,喺事實上封鎖自由。沙皇一方面喺檯面上給予自由,但當人民打算行使時,又會喺另一方面奪去。

首相維特對於尼二世嘅敷衍態度深感不滿,決定劈炮唔撈。尼二世任命應聲蟲戈列梅金接替佢嘅職位。
依個真係要請教下乃木希典啦肉彈戰術
乃木希典:問乜撚?質疑天王?切腹啦屌!
自己介錯
所以連佢第二個仔都戰死埋
Rasputin準備出場
28.5cm

唔知係咪真
都去唔到連登仔標準長度
連登人人30cm
西伯利亞咁冷
古人係個D地方點生存?
全球已知最早發明針嘅地方就係西伯利亞
有針就可以將啲動物皮毛縫埋一齊變成厚衫,咁樣佢哋先至可以渡過嚴寒
歌詞係Rasputin嘅史實內容嚟,不過MV畫面係完全唔關事
Ras.Putin
成個西伯利亞面積成1300萬平方公里,但得3300萬人
不過著南啲嘅地方會好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞