買電視機 / 換電視機 集中討論區 (54)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
XH90>X85J
1. 65XH90 €1299
2. 65X85J €1399

如果唔肯咪由得佢地買菲利普, 要食過X先知道. 電視有排用都CUT BUDGET
巴打順便問埋,你指XH90 比X85J 優勝嘅地方喺邊呢?佢地係咪都係KD 字頭呢?
想問下,本身預$5-6000 買43” 平時都係睇netfilx YouTube,打下switch,想有homekit,AirPlay

Sony同LG分別其實大唔大?我呢個要求,值唔值俾多少少買SONY?

求教
XH90有分區控光,黑位更好,對比度更高,佢光度更高

係KD字頭
43" Sony只有X85J 係靚,其他黑位都唔得

LG 43"就全部黑位都差

不過如係光線足夠既環境睇係沒有問題
我就係啦,我等緊Pan記部55吋JX900,睇下到時咩價錢先
75 TU8800 呢部係 100HZ 同 支援samsung sound bar 輸出?
step巴你好, 想問問你#1部32" FULLHD LCD TV LG 32LM6350PCB
係咪呢部? https://www.fortress.com.hk/zt/product/lm6350-led-lcd-tv/p/BP_12291765 因為見佢係led

想問問比較番sony呢部32" https://www.fortress.com.hk/zt/product/w660g-led-lcd-tv/p/BP_11871469 呢部係貴左係邊到, 我就咁用fortress個比較感覺差唔多咁
JX900H都係用IPS, 唔知分區控光掂唔掂,不過佢唔係用Android TV系統
Sony 32W660G不用考慮,封閉系統,冇App
AU8000光度高D, 顯示顏色多D

Samsung 55AU8000
$7190
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY

Samsung 55Q70A 水機
$7XXX (盛澤)
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
10. 光度550nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

LG 55" OLED TV A1 OLED55A1PCA 水機
$8XXX (盛澤)
1. 50hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限, 黑位純黑, 顏色豐富, 可視角極好
2. 有Dolby Vision IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM
7. α7 GEN4 影像處理器
8. 光度450nits
9. 2聲道喇叭, 共20W輸出

LG 55" OLED TV BX OLED55BXPCA 水機
$9XXX (盛澤)
1. 100hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
7. α7 GEN3 影像處理器
8. 光度450nits
9. 2.2聲道喇叭, 共40W輸出
好嘅,謝謝🙏🏻
香港沒有TU8800
想請問一下各位巴打
萬零蚊 65吋
齋睇電視同電影
係咪最好揀x90j
值唔值比多啲上x95j?

同埋其實水貨同行貨用料有冇分別
Step巴

如果budget 4-6k (Sor 我都知好似有啲寛)

目的係主要比老母睇戲睇劇同我睇波
想睇到YouTube Netflix
Prefer Samsung 43吋 嘅Smart TV
暫時有啲糾結喺TU7000/AU7700定係Q60A
想尋求下意見 還是有更好既選擇
我之前都有用過Pan記電視,之後轉左三叔。Pan記品質好滿意,而佢部JX900又係用HCX PRO AI新處理器,對我深度打機玩家非常適合,不過到時睇下同部X90J對比下再決定。
巴打們點睇pan記58jx700h同55hx800h 兩部都6k左右 射程範圍內
Thx step巴
Samsung 43Q60A
$6150
1. 50HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. Dual LED背光, 增加對比
6. Quantum 4K LITE影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
7. HDMI 2.0*3, 支援4K60, VRR, ALLM
10. 光度470nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
今代JX900H有齊HDMI 2.1, 其實OK, 只係冇AIRPLAY同CHROMECAST, 投屏會麻煩D
要ANDROID TV系統同大尺寸 - JX700H
要黑位再好D - HX800H
追完post
訂咗部65x9500H
thx巴打
Step 巴
追左post好耐 想問一問

我已經確定左買43吋

我要會駁xbox series 同switch 打機
同睇YouTube Netflix 4k片
想要homekit 同 google tv

見你都話最勁係Sony KD-43X85J
但對我黎講有小小over budget

咁Sony KD-43X80J值唔值得買
因為佢只有50hz(打機無咁好)同埋ips panel(黑位唔好)
但就平左千五蚊

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞