買電視機 / 換電視機 集中討論區 (54)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
仲有喇叭X90J都好過X85J
一定要SONY?
黑位差D唔介意?
信號等級唔正常
收得好既應該要係100/100

品質先會有95/100
我發覺我台台都係咁上下
請問巴打係邊間見到?
去管理處投訴下先
用咁耐罪大電視都未試過死tuner, 死底板就有
我自己
信號品質93-100/100
信號等級100/100
Sony
咁入43X80J吧
我冇問題
用netflix 睇左幾集都冇事, 你有冇更新OS ?
買x85j唯一嘅理由就係要43" 如果唔係一定x90j
想問下Panasonic 49HX900h 同55JX900H係功能上有咩分別?
1. JX900H用左新影像處理器HCX PRO AI
2. JX900H加番HDMI 2.1, 支持4K120, VRR, ALLM
3. JX900H用新版本自家系統MY SCREEN HOME 6.0
***外國版JX900已經轉用ANDROID TV系統***

其餘沒有分別
65" or 75"
想問下 想串流下出到靚D既 4k/ 4k dolby vision 同dolby atmos聲
係咪要用apple TV 4k ?

就算係電視系統原生有或者用PS4/PS5/XBOX 都唔夠APPLE黎?

CHROMECAST 又夠唔夠APPLE TV 4K鬥呢?
(用windows notebook,IPHONE同IPAD)
65” 12k 有咩選擇?
定買55”算
LG 65UP7800PCB 行貨
$10900
1. 50hz IPS PANEL, 對比度非常低(1000:1), 黑位漏光偏灰, 可視角好
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0*2, 支援4K60, ALLM
6. Quad Core 4K 影像處理器
7. 光度300nits

Samsung 65Q80T 水機
$10XXX (盛澤)
1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角好, 畫面順暢
2. 直下式背光, 48分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
8. 有2.2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
9. 支援Q-SYMPHONY

…………………………………………………………………………………………………

Sony KD-55X85J 行貨
$12300
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
8. 光度550nits

LG 55" OLED TV C1 OLED55C1PCB 水機
$12XXX (盛澤)
1. 100hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1*4, 支援4K120, VRR, ALLM
7. α9 GEN4 影像處理器
8. 光度600nits
9. 2.2聲道喇叭, 共40W輸出
宜家先彈出黎叫我更新 試下先 唔該哂巴打提點
都係嗰句, 除左電視台台徽
平時播youtube 或電影, 一路有野播住,
訓著都唔怕, 畫面一停
或者打機打到訓著 停左喺到,
有螢幕保護 三分鐘就幫你跳去放煙花
https://youtu.be/2XzEhbrW7ys
個人都覺得無論youtube定Netflix 畫面都會smooth啲

不過都係睇番個人對畫面有冇追求, 好似屋企個女人永遠都話睇唔出

上個月喺盛澤買左65" LG C1水 <- 性價比 無得頂
另買埋Apple Tv 4k, 玩左兩個星期左右
有啲嘢想分享比各位,

之前由二月開始追Post,
裝修前一路目標都係Sony 65"A90J,
預算係40k 希望買到,
到就黎裝修完 5月都仲未出,
直到6月裝修好真係要買電視時,

見到65" X90J行 已經係我個預算價,
即時放棄A90J, 唔敢再諗佢會係乜野價
而且一心諗住 買Sony 就唔買水貨,
接受唔到唔多介面既閹割功能,
同埋明明新搖控勁靚, 但水貨都變左公公版

就用左一半價錢買左C1, 另一半價錢加多少少
砌左套5.1.4, 唔再玩模擬音效 (之前用YSP-5600)

另外AppleTv搖控
都變左做 我最主要既開機關機 控制所有野既搖控
本身好少好少睇電視台,
所以基本上無用過LG個所謂新介面, 同新搖控

一開電視就係AppleTv版面,
用入面apps開 藍viu/ Netflix/ Youtube.

用左兩星期, 早兩日喺到諗
其實有左AppleTv之後,
Sony水貨既閹割後功能, 全部比佢解決哂
Sony水貨 A90J, 又可以再次值得考慮,
畫面今代真係世界級,

宜家部C1 如果捱到兩年, 已經賺左
兩年後會再考慮番Sony旗艦OLED水

( 另外仲有一項建議, 就係將會裝修 或裝修緊既巴打
如果電視會掛牆, 會做暗喉藏線, 記撚得叫裝修師傅
喺掛電視個位, 裝多個電制 算撚漏左 ,
裝修師傅都話 好在你買左水貨電視,
條線拆得, 可以用多條電線博番長 電視電源線 )

再講多樣, 如果都有 唔係點睇電視台既巴打
想追求畫質 一直想試OLED,
真係 真係 唔好撚考慮咁多, 買啦
無論打機定睇戲 真係全勝

若然屋企人 真係長期睇tvb
咁就真係唔好諗買oled放廳,
買部細既OLED 自己入房享受啦
正斗
想請教下如果買sony行機,佢地上黎裝機果時有邊d野要試下?
5.1.4

我都係行到.2咋,無位吊4隻
不過ceiling speaker真係無得輸, 淨係隻Atmos demo碟都有排J
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞