買電視機 / 換電視機 集中討論區 (54)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
水啦, 夠買兩部
LG最好, 行水完全無分別
都係既,始終有保養安心D
LG 55UP7800PCB
$6350
1. 50hz IPS PANEL, 對比度非常低(1000:1), 黑位漏光偏灰, 可視角好
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0*2, 支援4K60, ALLM
6. Quad Core 4K 影像處理器
7. 光度300nits

Samsung 55AU7700
$6480
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 280 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY
但超大尺寸電視行水差價太誇張,買到80寸以上嘅行貨電視真係寧願買laser 超短投配抗光幕
水, 兩年壞左就換新款水
諗緊水LG C1好定Sony好
有chromecast with google tv
用緊玩ps5同睇劇
另外睇你壞咩,如果係底板之類盛澤可以訂零件維修

如果Panel有事就真係未必幫到
LG 水 VS Sony 水??

有冇話邊個冇咁易壞
見fd lg壞左wifi
其實好多時睇彩數同使用習慣
其實想用Sony 但LG C1有OLED
就算買Sony都未諗好邊部
Sony都有A80/A90 OLED
請教下 IPS panel 姐係咩?如果同 nano86 系列比爭d咩?thx
55吋掛牆 你會揀水A80J定水C1
IPS Panel係其中一種面板,即係MON面

LG大部份電視都係用呢種面板,好處係可視角高,打斜睇畫面變淡少

Nano86同Nano76分別
1. Nano86用100HZ Panel,睇片會更順暢,更少殘影
2. Nano86有HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM

其餘差不多
我自己唔喜歡Sony水貨閹割機,所以LG
我有舊chromecast with google tv
彌補唔哂佢既閹割?
都算大部份彌補到

所以其實巴打可以去馬

Sony A90J真係無敵
盛澤fb話Sony介面已修正好 唔需要加Google TV 盒仔,即係咩意思?
岩岩上盛澤fb 睇
佢話Sony介面已修正好
即係點

我應該買A80J算
A90J太貴
慢你半拍
佢另外裝左個介面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞