買電視機 / 換電視機 集中討論區 (54)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
YES
賣陳列品當新機
屌 唔撚怪得佢有啦

但我見佢有其他機寫住陳列品

屌 但我仲禁定錢去買
我以JJ擔保唔好再幫襯佢地啦
好彩你有開名屌 差點奶野
細鋪只推薦AVoutlet, Compumark, HDlife

當以上細鋪都冇貨,就請轉買新款機

其餘細鋪真係要小心,盡量唔好搏,電視有排用
下個po出埋黑店list啦
唔該哂
公開樹敵?
另外想知
55寸 Crystal UHD TU8000

呢部又點睇
上年款,同今年AU8000差不多
如果50吋$7000內可以有咩選擇?
完全唔明Samsung 個價錢點會係去到OLED 價位
明明 Mini LED 成本平過OLED
LG 50NANO76CPA
$7140
1. 50hz NANOCELL VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM
6. Quad Core 4K 影像處理器
其實有無話邊個牌子最唔襟用 定部部都差不多咁易壞 最怕一過保養期就壞
唔知其他Ching 用緊𝗦𝗢𝗡𝗬 XR 有冇 earc 落 sound bar 冇聲問題
尤其係一開電視果下,有時sound bar 會冇咗聲,但係部TV 係知已經駁住咗Sound Bar
未upgrade firmware 都冇問題
Upgrade 咗就有
我只知道Sony, Panasonic可以比錢續保養

怕壞可以買Panasonic, 5年全保

Panasonic TH-49JX800H
$7580
1. 50hz IPS PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光偏灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, HDR10+ Adaptive
3. 5年保養
4. HDMI 2.0*3 支援4K60, ALLM
5. HCX 影像處理器
6. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR
7. ANDROID TV 系統, 多APP
8. Hexa Chroma Drive Pro技術,以3+3原色令真實色彩再生
9. USB HDD 錄影

Sony KD-50X80J
$7680
1. 50hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0*4, 支援4K60
8. 光度370nits
電視機

數位音訊輸出--自動2
但係3部比較就係Lg較好?
我最推薦Sony
想問我淨係用嚟睇youtube同netflix 要係咁㩒關唔關個mon易壞事 上一部就係用得幾個月就壞mon
唔關事,電器野壞好多時睇彩數

上年到現在有過百位巴打買左Samsung水貨電視,壞機只有1-2部
係細鋪Avoutlet/Compumark/Hdlife既行貨價,沒有贈品

水貨我係另外分開列明,有寫明水機先係水貨
我買咗sony 50x85j,想問下有咩apps係for睇戲有用

另外係唔係default 咗100hz
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞