買電視機 / 換電視機 集中討論區 (54)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
都唔係行android tv系統
AU8000喎
avoutlet
hd life
compu 都冇曬貨 要下個月先有
去大鋪問下囉

記得就算冇貨都唔好去D冇信譽既細鋪買
收到 唔該step巴
可以考慮65X9500H, 應該18000-20000買到
之前買左部Samsung 43” tu8500, 送貨黎居然爛咗。
依家投訴完, 佢話幫我換機, 但要轉model,轉成au8000,想問下有冇伏
1. 係邊度買?
2. 其實冇問題
推介一條好正 For OLED TV 嘅 YouTube
啱啱出冇耐
Dolby Vision 2021 4KHDR TRUE BLACK for OLED
https://youtu.be/w9SdBf8275M

有A90J 嘅Ching 一定要試
sony store
點解放房都要咁大部
正喔, 最鐘意越快越好
同你一樣 唔會係廳睇電視 我都準備買65擺房
50-55寸 budget 10000內
想聲效好啲 因為應該唔再配sound bar
係咪sony 80J 比較好?
唔該。
見到一開始個表,真係好有心
補充:
平時多數 睇youtube netflix,玩switch not ps5
兩老拎黎睇新聞
1. 電視要靚聲基本上10K型號都未必比到你, 唔加SOUNDBAR就要妥協. 電視過20K以上先有好D既音質+立體感, 一分錢一分貨
2. X80J基本只係左右各一個喇叭, 完全係普通睇電視用既聲.
3. SONY要靚聲起碼要X95J, A80J, A90J系列
4. SAMSUNG要靚聲起碼要QN90A系列
5. LG要靚聲起碼要G1系列

Sony KD-50X85J
$9450
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
8. 光度550nits

Samsung 55Q60A
$9500
1. 50HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K LITE影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60, VRR, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度 470nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
部電視無啦啦卜一聲咁燒咗

34/40吋有咩介紹
有Netflix同Youtube就ok
唔會用嚟打機
自己睇第一頁,呢D尺寸冇咩機
上網見到實惠網上有AU8000
$4880 好似連埋送貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞