買電視機 / 換電視機 集中討論區 (54)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
已知既bug黎,全部行Google TV OS既新機都中晒伏
你下個月未夠期過數既最好停返一個月等SONY fix左先
1010 5G plan 包咗個黃Viu VIP services
屌 搞錯
x90j又無問題喎
STEP巴
想買部55X9000H舊年款,price.hk 一萬樓下,上網睇左少少測評,好似唔太輸90J,但就平好多,請教下點睇
想問下,如果我想買部55 電視,budget 14000到,最好選擇係咪QN70A?
重點用黎睇Netflix, 到時會配埋 Samsung q950A soundbar
想問一下
平時拎黎玩switch 亦都會睇youtube netflix
筆直5~6k
如果想買43"既話邊部比較好
thx
搭單問埋46”
只推薦Avoutlet, Compumark購買,如果佢地仲有貨就OK
Sony XR-55X90J
$13980
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 24分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
9. 光度780nits
10. 日本制
Samsung 43Q60A
$6150
1. 50HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K LITE影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
7. HDMI 2.0*3, 支援4K60, VRR, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度470nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
沒有46"電視
唔肯定
試下閂咗earc或者hdmi 4揀番標準格式
x90j 有冇咩soundbar推薦
budget得3000
會唔會衰過部機出聲
YAMAHA YAS-209
$2680
唔會衰過部機出聲
不過X90J出既聲好差嗎?
Step 吧, 諗緊50寸x90j / 55寸x80j
因為我少打機,短期內都未必買ps5,
上x90j 又要換部amp, 屋企又攞唔到咁多喇叭行7.1
睇片都係apple tv/ Netflix
我情況係咪x80j 都夠?
1. 50X90J好好多, 55X80J用IPS唔太OK
2. 唔夠位咪用SOUNDBAR
3. 夠BUDGET最好都係上55X90J
step 巴,小弟一家身在西歐,近來新屋入伙想買電視,家人既想買65"但又唔想畀得多明明喺香港兩部電視機都要揀Plasma 但去到呢邊竟然有朋友同佢講一部菲利普65吋500€就有 喺呢個形勢之下想搵啲可能選擇(要佢地接受現實細一個碼都可以諗下)

1)佢地睇開安博盒子睇大陸劇同電視
2)每一日大約開7-8個鐘
3)應該唔會買soundbar
4)個人希望可以有好似Plasma 自然顏色不刺眼呢啲特點去說服佢地唔可以斬得太多 budget

有啲虛無難諗但希望你幫忙,唔想佢地淪落到要用海信TCL呢啲支那貨
1. BUDGET?
2. 西歐即係邊國?
3. 每一日大約開7-8個鐘睇咩多?
Step 巴, 問一個白痴問題

而家是否仲需要插天線先追到台?係咪日本城買果啲都得? 謝謝
當然需要插天線CABLE, 日本城果D一般用都OK
yes
1)佢地今日睇到大概知道65吋嘅三叔/LG/Sony平嘅都要1200€左右,
2)葡萄牙
3) 都係電視盒嘅嘢,香港新聞,ViuTV,但而家最多嘅係盒子入面啲大陸劇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞