買電視機 / 換電視機 集中討論區 (54)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
有師兄話買x85j

我買房用43吋
X85J正呀
你仲要係用黎玩XBX更加需要佢個HDMI2.1
想問下巴打, 如果高畫質但細尺吋 vs 較低畫質但大尺吋會點簡? 本身打算買 65Q80T 水機, 但今日望過LG C1 , 畫質靚到嘩一聲, 如果買番55吋既C1 , 價錢又同65Q80T差唔多 . 同埋相問下LG 既C1 同BX 主要分別係咩? 價錢都差唔少, 但大家都係100HZ既OLED
1. LG C1 光度高20%左右
2. LG BX 少兩個HDMI 2.1, 即係只有兩個HDMI 2.1, 兩個HDMI 2.0, LG C1就4個HDMI 2.1
3. LG C1用既影像處理器新一代
4. 夠Budget可以上C1, 如果追性價比可以買BX
5. $12XXX vs $9XXX
好清楚, 見巴打都係推用VA PANEL既電視多, 有無咩特別原因? OLED 用黎打機會唔會無VA 咁好? 我主要7成睇戲, 3成打機, 唔睇電視
1. 因為VA Panel天生黑位相對IPS比較好, 對比度高好多
2. OLED現時用黎打機睇片睇戲都係無敵,唯一係要注意使用習慣
3. 如果你7成時間睇戲睇片,OLED係不二之選,至於打機方面,你唔好連續打同一隻Game 5-6小時應該ok, OLED最怕都係有物件長時間停留係畫面同一位置,如果間中換下Game會好好多
4. OLED電視本身都有功能又減少燒印機會
想請問巴打,我想買部50吋smart TV,budget $5000內,主要俾屋企兩老睇。
兩老唔識打字,話要語音輸入,平日睇YouTube多,偶爾挽下switch,有咩高性價比推介
俾人sell LG49UN7400同Sharp c50bk1x
Sharp
可唔可以簡單解釋下
聽聞LG襟用啲
唔該巴打
我唔記得LG有冇廣東話輸入

就係咁多
Step巴

買部55吋 budget預8千樓下既 除左Samsung 或者Sony 之外係唔係無乜其他推
同埋水貨萬一用一年就壞咁咪無得整囉

利伸 用小米用左一年就黑屏 有聲無畫 所以要轉會
Samsung 55AU8000 行貨
$7190
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 320 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60
9. 支援Q-SYMPHONY

LG 55NANO76CPA 行貨
$7900
1. 50hz NANOCELL IPS PANEL, 對比度非常低(1000:1), 黑位漏光偏灰, 可視角好
2. 有AirPlay 2, HomeKit
3. WEB OS系統
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. HDMI 2.0*3, 支援4K60, ALLM
6. Quad Core 4K 影像處理器
多謝巴打
you are welcome
唔該晒
想問下Samsung TU7000 配咩soundbar好
Budget 3k內
睇過下LG Sn7cy 同 Denon s216
巴打要一條過?

LG SN7CY本身規格高D
無咩所謂 諗住一條過方便啲
如果加埋subwoofer係咪有更好嘅選擇
差不多啦,要有Dolby Atmos呢個價位得佢有
想請問一下 我A90J 但用netflix 睇一套劇彈幾次apps係咩問題
試下reboot電視,接remote power制5-6秒
我試試 感謝step巴
咁應該會入手sn7cy 唔該step巴
Thank you 巴打 聽日就去買 samsung 個部
試下uninstall netflix再裝番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞