買電視機 / 換電視機 集中討論區 (54)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我以為金吉拉
都估中一半
仲1516 緊上唔上埋C1 83
其實自己唔太睇電視同打機
只係非常間唔中先睇下戲
想買55BX個心態都只係覺得加幾千買到OLED好抵
但呢個post經常都提到X90J
再睇一睇 X90J個價同55BX個價又差唔多
係爭在OLED個名

諗緊不如55X80J算
都可以既
BX光度有d低wor, 仲係應該係舊款
BX係上年款

計光度X80J仲差
估中係公公
83哩個價錢, 可以考慮買個靚幕 同靚投射
索性玩100吋up

如果我有錢 會想咁玩
想請教下
LG 55NANO76CPA 同 LG 55NANO79CNF 有咩分別,舊款仲值唔值得買?thx
AVOutlet 冇下次,安排混亂,改時間送貨又唔同代理講,要我自己去搵佢地改時間試機安裝。
中價位 Optoma 超短投 CinemaX Pro $39,800
加個 Vividstorm 電動地昇抗光幕 100" $13,800
真係戲院咁

同83水相比, 都仲有得找
65” 15k會唔會多啲選擇
影像處理器有分別,其餘一樣
如果搵到舊款都值得
不過佢用IPS Panel, 唔建議係暗既環境睇
細鋪服務係爭D架啦
行貨?恭喜巴打入手靚機
咁OLED既色彩同純黑對比Projector又未必比到你
有以下機款

不過65X9000H可能要搵下貨源

Panasonic TH-65HX900H
$13980
1. 100hz IPS PANEL, 對比度非常低, 黑位漏光偏灰, 可視角高
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 5年保養
4. 有LOCAL DIMMING, 黑位比較好
5. HCX PRO 影像處理器
6. HDMI 2.0*4 支援 ALLM ONLY
7. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR

Sony KD-65X9000H
$15680
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1*2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*2
7. 直下式背光, 32分區控制LED光暗, 令黑位更黑
8. X1™ 影像處理器

Samsung 65Q60A
$15800
1. 50HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K LITE影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
7. HDMI 2.0*3, 支援4K60, VRR, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度470nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
行貨77都好貴下
水貨77C1都係4萬左右
上就上83 架啦 , 但對水貨有保留
純黑又真既
各位巴打,
想換部55吋電視,畀屋企老人家同小朋友睇,
唔著重畫質,通常睇YouTube/ViuTV,
本身有Apple TV,但求耐用+色水唔好太差,
請問如果筆直4k-5k 或者 5k-6k,有咩推介,
差1000蚊分別大唔大?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞