買電視機 / 換電視機 集中討論區 (54)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
有以下行貨,不過可能要搵下價源,可以問下AVOUTLET

Samsung 43TU7000 行貨
$3980
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 280 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.0*3, 支援4K60

Samsung 43TU8000 水機
$35XX (盛澤)
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6500:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. HDMI 2.0*3, 最高支援4K60
7. 光度270nits
應該搵到既 謝謝你
差不多, 不過有巴打反映P記40JX700H周圍都搵唔到
基本上唔會, 但係你唔好用電話心態去對待佢, 始終唔係用電話頂級CPU同多RAM
YES. 你可以用線上查詢問佢~
1. P記JX700H係2021年新款機
2. ANDROID TV系統有最多APP, 又有CHROMECAST, GOOGLE ASSISTANT
3. P記有5年全保養更好, 日後都可以比錢續保, SAMSUNG只有3年, 加上沒有續保服務
Step兄
請問點解咁推崇VA mon?因為黑位夠黑?
睇電視唔係睇色水夠唔夠清咩?
VA mon啲色水好似唔夠IPS mon好(肉眼睇X85J)

如果睇電視、睇劇 色水清好似靚啲

求解答 thanks
1. 色水唔關VA定IPS事, 如果有量子點處理(例如Sony Triluminos Display, SAMSUNG QUANTUM DOT, LG NANOCELL), 色域就會豐富好多
2. VA MON因為黑位比IPS好好多, 對比度都高幾倍, 畫面立體感好D, 黑位細節睇多D
3. 旗艦LCD電視全部都係用VA PANEL, 除了P記同LG
4. 夠唔夠清主要都係睇影像處理器對畫面有冇UPSCALE
5. 如果你係光線足夠環境睇, 其實IPS都可以, 光線足夠你察覺唔到佢既缺點
6. IPS都有好處, 就係可視角高D, 如果你成日需要打斜睇, 可以考慮IPS
7. 如果要完美畫面, 暫時OLED係唯一選擇, 佢擁有IPS, VA既優點, 仲要更好
8. 出街鋪睇就算吧, 設定部部唔同, 又有SALES做手腳, 垃圾都可以變靚女
Sharp除了日本本土外,海外機種應該都係台灣設計,生產,全部都係入門機,沒有什麼賣點,係得平

外國又冇咩評測,香港果D就膳稿

如果冇咩要求都可以既,起碼好過買大陸牌子
唔該哂 就咁睇好似JX700H最好,但難搵現貨
想問下Sony 行貨機係咪一定會送完嚟之後,原廠師傅會上嚟拆盒安裝?
如果係間鋪自己師傅裝有冇問題? 我搵緊部x95h ,有一間鋪有貨,但就唔係Sony師傅裝,請問有冇問題?
正確一定係

如果唔係原裝師傅上門裝機,部機都可能來歷不明,有時唔好貪平

細鋪推薦AVOutlet, Compumark
大鋪推薦AVlife
唔該 Step巴 我都覺得怪怪地
請問巴打32-34吋3000左右budget有咩推介
55x90j $13980
上個禮拜仲賣緊$14300
有冇巴打知 荃灣咸片 仲有冇做緊優惠 想買Sony x80j
同問55x90j
想問多小小samsung TU 系列算唔算好差? for 50 吋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞