[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(11)暨交流區

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
其他冇意見
惟獨4就我覺得要自己諗諗
Likebook部分機種有災情,好易裂,呢到都有巴打中過招。
Boox以note系列黎講,如果你睇嘅係epub之類,係會over spec,而且都唔需要咁大個mon,所以要買都係下面果堆。但如果係睇pdf就唔同講法,而事實上note同max都係target睇pdf,所以係真係睇你用途。

睇過review,確認冇災情,想慳多少少,睇epub果類=linkebook
睇pdf,file唔細,有好多file要同步,budget多啲=boox
想買mooink
如果想買kindle 應該而家買定係等下一代?
見到啲人話好似今年出?
但其實佢每一代分別大唔大

同埋想問吓大家覺得oasis 值唔值
我見連登巴絲們都係主推kobo 但我自己就無去試玩過 身邊朋友都係用mooink

自己覺得mooink都好方便 我睇開既書種都齊
我都用左Mooink 3年,開頭覺得D機慢. 但現在新出D機(6S)很快,好滿意
因為我都係睇中文書多 見新書 出名嗰啲書讀墨都幾齊 就心郁郁想買mooink
之前見到有人評價mooink好慢 仲有啲猶豫添 咁新機好快出咗糧就可以狗衝
本身都係心郁kindle / kobo 考慮到自己未必會咁勤力用calibre
我又唔覺得佢特別慢 我自己有部kindle ppw 同mooink plus
我覺得正常 但部mooink壞咗之後 入手咗佢最新個部mooink S
仲未正正式式用 但收到個陣set up部機我自己都唔覺我好慢
絲打可以考慮下上youtube睇下mooink D片 睇下會唔會拎到感覺
我有用過 likebook Alita Ares Mars,so far 冇任何問題出現過,可能係我好彩。

Pdf 建議 compress 咗先擺入機,開 File會爽啲
我買過 Voyage,和蘋果的翻新機一樣,簡約包裝有保養。
以boox note同max系列黎講,個spec就係俾你唔使壓
我百幾mb嘅pdf都正常睇到冇問題
尋日買咗paperwhite, 我唔追新功能,反正我只係想睇書
本身都有諗oasis ,但放唔到落褲袋不了
想問下依加kindle係咪可以show書既封面係個lock screen到?
我部paperwhite3搵唔到係邊到set
Settings>device option>第一行有得開
無嘅話未update firmware/你部機唔support
要amazon買嘅書先有
多睇漫畫嘅話值 ppw都字太細了

而家個部都好好la 係有usbc同電再大d會好啲
搞掂,搵左amazon 佢幫我取消埋個special offer
Thank you 巴打
有冇人用boox nova 3? 裝圖書館hyread 順嗎?thx
小弟英文能力低
想睇中文書
應該係 Kobo 較好是嗎?
用緊2,冇問題
看中文書應該 Kobo 或 mook 比較好用。
想問下誠品有無得比八達通唔該
如果一定要睇中文橫排,係唔係得番mooink可以簡?
我見kobo好似冇得橫直轉換
香港幾時有?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞