[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(11)暨交流區

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
冇加到購物車依個option
得查看有貨分店依個option
Mooink can import epub, txt and pdf
唔該絲打 真係無為意呢樣野
上一上z lib睇 中文書又真係比較多epub

我選擇困難症揀極都揀唔到
Kobo 要用得順,ePub 轉 kepub 會比較好(file size 都細啲)。如果你有封面整齊症(我自己有)就用 kobo 啦!kindle 出封面好煩,PDF 搞一大輪都出唔到封面
我有kindle pw 有mooink plus
個人經驗係
你喜歡睇的書有書源
係令你持續閱讀的最大動機
Kindle造工係好好
但無動機令你拎起部機睇書
部機靚到曉飛都係假
咩冷暖燈對我來說其實唔算好實用同必要
除非你對顏色好敏感
或者每日需要長時間在黑暗中閱讀

所以要你諗下:
一,你鍾意睇中文定英文書多?(唔係「想」,係「鐘意」;我曾經買kindle係「想自己睇多啲英文書,結果三分鐘熱度;反而因為鍾意睇中文文學作品同小說,mooink就方便到我睇咗好多本書」)

二,你係咪對電腦有一定程度的認識與熱愛?因為好多方法可以幫電子書轉format,假如你本身係電腦人完全有能力應付,咁kindle的format限制就已經唔係問題。我唔係呢種人,曾經試過學用Calibre轉檔入kindle,有成功但亦遇過唔少失敗,之後都無咩心機搞。

你唔介意二手的話就買部二手機試下,我一共買過兩次pw都好㩒用無咩伏。overall 真心推介電子書,而家每日快樂閱讀中
Z library 係咩?
Kobo Forma有冇得overclock? 感覺有啲慢
我同絲打既情況一模一樣
當初買部ppw返黎想迫自己睇多D英文書 點知睇咗幾本就收皮 依家部機就放係到封塵
反而mooink就不停用 壞左兩部都仲要再買返部新 就係因為佢令我有睇書既衝動
呢個point值得我再考慮
啱啱落門市問完 得返好少分店有貨 有都係得返一兩部 話前排書展賣咗好多 我依家落貨都要等到星期六先轉到過嚟
得返黑色有貨
都係買返黑色算
自己入書就Kindle
用得calibre format/殘體都已經唔係問題
而kindle二手市場較成熟 買賣都易
買部二手kpw 唔啱賣返出去又得
買一定平過同級kobo
行android 既ereader 係咪得大陸機?
想買部kobo 呢到啲巴打用邊隻size多 6吋會唔會太細?
仲有台灣HyRead
如果你唔係追求細到放得落褲袋,7吋Libra你會用得開心好多,事實上Libra都唔係果種大部,女仔的crossbody手袋都放得落
好thx 搵日去豐澤睇下
其實即係likebook,部機一鳩樣
新手想問
叫amazon客服刪左個special offer之後係部機冇左廣告定係跟帳號?

剛剛叫佢地幫手刪左又唔敢換帳號
即係無選擇?
如果你唔計yota phone果類連體嬰,據我所知行open android嘅eink reader只有boox、likebook、hyread。但Hyread reader係likebook代工,你買部likebook再裝個hyread app就一鳩樣。所以可以揀嘅,其實只有boox同likebook

所以你問有冇唔係大陸出嘅eink reader,嚴格講係冇

不過咁講,Eink其實唔係統稱,而係指E ink Corporation出嘅electronic paper,而E ink Corporation係2009年俾台灣收購左。幾乎所有市面上ereader都係買問佢地買mon,就算kindle都係要問台灣拎貨。

所以從廣義上睇,9成9嘅ereader都係partially from Taiwan
我又再講吓自己嘅經驗:

1. 如果揸唔定主意買邊間嘅機(封閉式),建議先去各自網上書店睇吓有興趣嘅書集中邊間。睇中文書始終都係 kobo Readmoo 較多,英文就 kindle 啦

2. 唔介意用 Calibre 轉 format 就買邊間都問題不大(Readmoo 暫時都冇辦法 download 到你買咗嘅書出嚟解 DRM 轉 format)

3. 想通吃各大書店只可將就吓用 Android 大陸牌子,其實唔差只係外觀/牌子令人冇咁有信心,但百搭呢樣嘢又真係幾好

4. 大陸機我個人推薦 Likebook 多過 Boox,Boox 規格好啲但貴太多,買呢啲機都係睇書多,快慢唔差太遠但價錢差好遠

5. Color e ink 未有耐成熟,等多兩代都唔遲,4096 色又要開 backlite,都係算罷啦
近排用緊呢個
將kindle highlight import落notion
show哂cover好靚 睇返每本書嘅highlights又方便

https://reddit.com/r/kindle/comments/omtc4i/free_launch_chrome_extension_to_easily_export/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞