[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(11)暨交流區

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
6吋會唔會睇到唔舒服?
凝住6吋細左啲
坦白講,大少少係會好睇啲,不過6吋我覺得問題唔大嘅,細啲仲冇咁阻埞
啱啱買咗部Kobo Libra
一路睇去下一頁會有之前一兩頁好淡嘅印
係咪唔正常嫁
巴打用黎睇書定係睇漫畫/有圖像既書多?

我自己之前用開7.8" 主要係睇普通文字類既書 覺得的確係舒服D 但係帶出街用既就相對唔方便
反而S細D厚D 但拎上手反而唔會太過重/唔舒服 (因為7.8"當時我覺得用殼又太重, 唔用又太扇手) 同埋我會將D字較大小
係喎,如果睇漫畫千祈唔好買 6 吋
我用黎睇過一期宇宙兄弟,單頁還好,雙頁真係考眼力
如果睇巨人果啲成版都係字既應該單頁都死
正常 e ink冇完全refresh清唔乾淨會有印 你嫌佢個印太勁可以set密啲refresh 但會成版閃一下
明白 唔該巴打
齋睇書唔睇漫畫啦,本身睇中Plus唸住下個月買點知啱啱停產
如果短期內唔出部7.8咁上下嘅機可能真係會買S嚟搭車睇
最多一頁睇小三四行字就由佢
豐澤有得試
不過唔知係咪第一次接觸呢啲電子書同唔太識用
感覺一般
有部新機可以期待下
仲要係pine64出品
https://www.pine64.org/2021/08/15/introducing-the-pinenote/
果啲係eink reader特有的殘影現象
Refresh咗就無架啦
如果想培養睇英文書學下英文,但未知自己有冇能力堅持落去,係唔係買最平kindle的version就夠?
見大家都推最少都paperwhite,錢銀事少但廢事買完浪費
凶宅送埋200書卷
豐澤有呀
無理由幫襯中联辦
新手一問
日本Amazon好多女明星都有出kindle寫真
但kindle唔係得黑白架咩?
變黑白
用 android app 睇應該幾正
10.3吋機幾時先會突破227ppi呢個bottleneck
我估係要維持個良率
你本身鍾唔鍾意睇中文書?如果鍾意不如諗下Kobo,佢中英文書都有,個人經驗為咗練英文而買電子書會好快收皮,咁到時你唔睇英文書都仲可以睇中文書

我最初都係因為咁而買部二手kindle
但依家都係買翻部kobo要嚟睇中文書
等緊kindle 出新版
跟住特價買部返黎睇漫畫
iPad睇漫畫爽啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞