[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(11)暨交流區

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
thx, 咁唔諗
唔該巴打
見買libra有便,有冇人試過集運返香港?
你有冇用過㗎 …. 點會冇燈呀雙色燈呀師傅
Likebook Mars / Areas 都係雙色燈
想問kobo h2o, 會唔會有地方平啲
sor
記錯左mooink同likebook
kindle有行貨= =?
你budget幾多先
2千樓下啱啱開始轉電子書
唔想用咁貴 驚3分鐘熱度
同埋筆記/字典/劃線個啲功能可以唔要都得
一定係kindle paperwhite
咁掉返轉想有齊依三個功能又想睇中英文書邊部好
筆直2千
最基本睇文字就求其得啦。
然後就係睇下你想用邊個生態圈多 d ,
主力中文 KOBO 系,無所謂 Kindle 系。
但記得望下個 store 有無你要既野先。
有張貼紙
唔記得幾個月保養
唔係行貨?
買咗一段時間都無整過

圖上網搵
你可以望下想睇嘅書
會唔會有同一個來源可以搵到
中英都睇嘅話
大機會要兩個書app
我就用kindle+kobo
其他唔熟
兩個app都有字典同highlight
Kindle有wordwise睇小說幾開心
學英文有vocub builder內置

然後就係睇你想要咩size
6吋開放式boox poke 3都幾好用
之前特價買1498連套
睇漫畫或者寫字就要買大部

但想試下先嘅話paperwhite都好
最大優點係真係好平
英文書最齊 專業書都有
中文書都有少量可以搵到
kobo同amazon都可以過書落其他機種
睇嚟要雙修,清唔該哂
我見韓文書google play有
咁應該kindle都ok(?)
Google Play 係一個好煩既系統。
假設你最後成功 dedrm 左本書,咁確實係乜野系統都用到。
即係要睇Google play嘅書係咪只可以用返android ereader?
唔係,不過你要將本書 dedrm 轉成無 DRM 版 epub 的話,
首先你要經 ADE download 本書,然後經 calibre 去解 DRM。
問題在於,當你用 ADE 時,ADE 會自己發傻彈 error,
要 Google CS 既人解決。

咁就死啦,好開心買本書返黎要搵 Google 既 CS 搞一輪先開得到 ...
嘩頂 原來仲要搵CS咁煩
我以為我唔怕麻煩肯用calibre轉完檔就已經完事
咁要再諗諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞