[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(11)暨交流區

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
你指 e Reader? 個人經驗 Kobo e Reader 好過 mookink. 同埋我覺得好似 Kobo 多書啲.
想請教下,係google book買完書點樣拎到出黎比kindle 睇
我買左4本書,有3本可以export, 但有一本連export個選項都冇,suppose 全部都係pdf
有冇方法用kindle睇英文新聞
中意佢個查字方便仲有record可以溫返
Calibre 可唔可以一次過轉換其中一隻字 同埋有時想換個標點符號都唔識有時啲簡體書會用””去取代「」有冇方法搞
4. 轉完之後應該就可以,但我自己遇到多一個問題,應該係個plugin寫唔好(可能mac先有依個問題),佢啲標點喺kindle度睇會九十度轉咗......
所以我會喺 偏好設定>轉檔設定>搜尋與取代,改左啲標點
例如:
︐ 轉做,
︓ 轉做:
……轉做⋯⋯
︒轉做。

改標點呢到去到搜尋與取代呢到 但開唔到本書出嚟改有冇巴絲識搞
如果多數dl入書睇 睇中文書多 鍾意橫排中文字
Kindle定kobo入書方便d?
除左好讀網外,仲有冇其他書網介紹?
感謝
Calibre 解 DRM 再轉做 kepub format
插部機入電腦,然後改以下 config

.kobo\Kobo\Kobo ereader.conf file to add:

[DeveloperSettings] ForceAllowLandscape=true
Likebook Ares / Alita
Kobo 新出嗰隻 10 吋
中文書建議台灣 Kobo,優惠比香港 Kobo 多

Readmoo 都勁多書,不過啲書 download 唔到落嚟轉去其他 device 睇,想用 ereader 睇 Readmoo 書只可以買原廠 mooink 或者 Android OS ereader(即係大陸機)
這也是馥格為什麼在文章開頭說這個方法只能解決「一部分」的問題,Google Play 圖書商店有頗高比例的純 pdf 書籍,Kobo.com 雖然所有書籍都是 ePub 格式,但也有一部分是固定版面(fixed-layout)的電子書。如果不想購買這類的書籍,可以利用以下的方法判斷:

我而家就係咁既問題所以唯有放棄
上邊都有巴打講左
其實唔係google play book問題
我對比過好多我想睇既書
Google 同kobo都係 fixed layout的
Mooink 同kobo 6 吋價錢差成倍
但又鍾意readmoo 個store多啲
點揀好
今日個kindle ppw到左 但好疾
係咪正常㗎? 睇書唔lag 但一㩒其他制就lag
browse個lib都要幾秒咁
買左kobo forma(本身用緊boox poke2但唔鐘意無實體鍵)

Kobo 想買書但唔知點買先平。
攞Kindle 用嚟睇pdf 好咪唔建議?
成日係好暗嘅房睇,邊隻 e reader 有背光功能?唔要 iPad
中文書嘅話台灣多啲折扣,平時有每日99+指定書85折,weekend有時會做買滿555送111,今年1月試過做全站72折

英文書嘅話我會撞吓同1本書UK / US / Canada / NZ store邊間平啲,同埋呢啲store有時又會做吓折,之前試過喺UK 0.99 - 2.99蚊1本咁買咗一堆書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞