[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(272) 睇#1

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
窮就唔好砌機
買部xbox 算
屌你老母 jumbo藍店我地連登仔貼錢都唔會去買嘢㗎
lol 洗乜display card
intel 內顯輕鬆搞掂
4K lol

可以砌到3060 11400
cpu散熱器要用 唔好省果二百幾
有d game support 直插keyboard mouse
點黑店法?
做過啲咩?
最近想upgrade部機 想問下面條list有冇咩問題

Intel® Core™ i7-11700

Gigabyte B560M AORUS PRO AX Micor-ATX

Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black

Kingston A2000 1TB

Be Quiet! Pure Rock 2 Black Edition CPU Cooler

MSI GeForce GTX 1660 SUPER VENTUS XS OC 6GB GDDR6 (舊機)

Antec antec neo eco 520c (舊機)

silverstone ps15 (舊機)

牛有冇需要換? 定係遲d有機會換display card先一次換埋都得?
如果要換display都砌左半部新機不如直接全新算啦
舊機用ps15應該都唔算舊list 個spec看看
Spec: 5600x + 3080

點解我硬解唔到youtube啲8k片?條片lag到睇唔到。
https://www.youtube.com/watch?v=zCLOJ9j1k2Y

Chrome同Windows都已經enable咗硬體加速,youtube都enable咗av1,
但開返工作管理員睇都係CPU full loading, GPU decode同encode都係0%,全程都好低loading,我係咪做漏啲咩?
本身部機2014年砌 上年壞左display card就換左1660s 同細機箱
而家仲係用緊i5 4460同ddr3 ram

因為部機睇片有時都疾疾地先想upgrade 本身比較少用pc打機
所以先想等遲d display card個價正常返先換 而家用住舊卡先

如果要換埋牛換FSP Hydro GE Series 650W 80 Plus Gold Fully-Modular呢隻有冇問題?
部舊機spec?咩情況下換機?

請教一下部機咩用途?
如果係打機
考慮用11400F或者5600X/3700X

隻牛ok夠用
你唔嫌舊或者壞就得
部舊機死剩隻牛都幾神奇
4460配1660S要睇咩片先會疾
有無check過CPU/GPU usage?

上網睇片定download檔案睇?
舊機有無SSD?定係你睇Netflix網絡慢?
4460 1660s 點會看片都疾 有冇玩果d madvr 先
只係上網看yt netflix 唔會點疾喎
舊機有冇用緊ssd?
650w full modular antec hcg 啦保10年 特價599中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞