[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(272) 睇#1

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
所以咪叫樓主買二手卡囉
打機都用唔盡6核,文書上網YouTube 更加用唔盡啦
唔好嘥左粒4650g啦
其實買多條ram開多幾個tab好過
邊個同你講5800x 發熱量好低嫁
唔識睇字 定 唔識睇圖 先會有呢個 conclusion ?
用家表示唔睇圖
90W 都可以上90度

你cooler 上到自組水
都係可以好撚柒熱
不過喺接近嘅性能下, 5800X 耗電同發熱量都低好多
我估佢係針住你哩句
7nm有積熱問題 雖然冇咁食電 但郁啲就上90度
發熱量可能好低 但散唔走啲熱都係好熱
我估佢係咁嘅意思
開蓋磨die
低兩度咋
支那翼王試左喇
同 10900k 比, 5千系 電耗先天低一截 轉換熱力都低好多。

cpu 食嘅電只能全數轉換做熱能, 佢本身唔識震唔識跳又唔識發聲,更唔會有紅外線(熱力)以外嘅 radiation。

積熱都係佢導出嚟傳導能力, 其實如果內部積熱勁果啲你外部反而唔覺佢熱。想像下幫佢換個 發泡膠外殼,積熱勁到pk 不過個發泡膠摸落報應該唔係太熱。
人on9
係冇得醫
仲提條支那狗?
入你五毛list吖拿 屌你老母
入囉
驚閪
無知問一句點解cpu唔用ryzen而用10500嘅
3千打機無 intel 好
5千系好過intel 不過你 budget 唔夠
見前面有巴打推薦3070ti先知30系出左ti,上網search下又好似真係幾抵,咁岩法奧30系都有,所以最後比多千幾砌左呢條list,有冇問題.
至於mon就有錢再換

1 x Intel® Core™ i5-11400F
價錢:$1,295

1 x Gigabyte B560M AORUS ELITE Micro-ATX
價錢:$970

1 x Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - White
價錢:$770

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$889

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8GB GDDR6X (只限砌機)
價錢:$7,999

1 x Antec NeoEco Gold Series 650W 80Plus Gold Semi Modular
價錢:$579

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Scythe SCMG-5100 Mugen 5 無限五 CPU Cooler
價錢:$399

2 x Arctic P12 PWM PST Pressure-Otimised 120mm Case Fan
價錢:$154

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $13,564
https://www.faroll.com/customize#MjA1NywyNDIyLDI5MDAsMjkwMCwzMzA0LDM2MzEsMzk4LDQwNDgsNDA4Niw0NDM0
唔係
有單最好
cpu 一係得一係唔得
著到機就冇問題
我會起一起賣家底
尤其如果交易係喺forum例如呢度或者epc之類進行
睇吓對方似玩家定用家定收賣佬定呃人
如果直頭搵到同嗰粒U有關嘅post就更加可信

不過就算有盒都可以真盒假餡或者全假
冇信心可以交收前準備定真嘢嘅屎忽相用嚟對針腳同電容
睇落ok
顯示卡好似落緊價
如果有信心又唔急用可以觀望下
好耐無留認電腦,左抄右抄整左下面條list, 大家幫手睇睇有冇更好選擇

P.S. 用返舊display 1070

1 x Intel®️ Core™️ i5-11400F
價錢:$1,295

1 x ASRock B560M Pro4/ac Micro-ATX
價錢:$850

1 x Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black
價錢:$770

1 x WD Blue WD20EZAZ 2TB 5400RPM 3.5
價錢:$395

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$889

1 x Antec NeoEco Gold Series 650W 80Plus Gold Semi Modular
價錢:$579

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Be Quiet! Shadow Rock 3 CPU Cooler
價錢:$379

2 x Arctic P12 PWM PST Pressure-Otimised 120mm Case Fan
價錢:$154

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $5,820
https://www.faroll.com/customize#MjA1NywyNDIyLDI5MDAsMjkwMCwzMzA0LDM0NjgsMzYzMCw0MDg2LDQzMDYsNzc
thx巴打
原來而家好多舖都已經冇賣soundcard
Thx 巴打,我再度度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞