[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(272) 睇#1

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
正啲fan會轉就唔會爆
但唔好買垃圾aio
cm好大機會會漏水
爬左幾日文本身個自組list揀左呢幾樣先
r9 5900x
x570板
rtx3080ti
係掙扎左好耐究竟cpu同display card用唔用一體式水冷
始終用左咁多年風冷想試新野
自組水please
用就覺得無咩需要oc 到要主動散熱嘅程度, 個 performance yield 開始細。

玩極限嘅話,我覺得如果去到咁盡不如考慮全機浸油去整體油冷算數。
cpu個一體式暫時睇中NZXT個Z73
但顯示卡果度係咪就算買左aio卡返黎都要換左佢跟卡果幾把風扇
無所謂, 想試就 go
自組我嫌到時upgrade部機果下麻煩
直接 ek 唔使煩

最好轉哂a12x25
ek係咩黎
好既唔該巴打
cpu aio 牌子EKWB

出果啲系列通常都係 EK-AIO xxx 咁
你意思係叫我搵佢地砌部自組水冷?
好既我上去睇睇先
ek出左新aio 有mon仔
可以等下
成日都煲gpu 個aio 水

一陣影🙏
rich
想問點樣睇有冇內顯示卡?
睇cpu 型號
intel 只有 F 尾嘅無內顯
AMD 只有 G尾 先會有內顯
搵緊隻soundcard定dac。間間冇貨, 有間話8月“有機會可能應該”8月返貨, 另1間就話訂貨一兩日就有。
可唔可信?點解會差咁遠?
咁我又想問 點知個CPU 內顯係足夠我所需呢?
當我砌部機出黎唔係用黎打機剪片, 咁點知道內顯係夠我用? 唔該
主要打機同寫曲用
舊機有張1660ti 諗住插返落新機用
想問下各位巴打呢條list有無野要執
同埋想問下i5係咪唔洗加塔散都得?
簡單嚟分就係 單純文書機 同 youtube 睇片/網頁遊戲lv = intel 內顯已夠

稍微有gpu性能要求 -
輕度遊戲 ( lol 等建議配置係 gtx 750或以下嘅遊戲) 就建議 amd 內顯
/ 窮J 想p 圖 剪片 忍受到慢慢 run 嘅情況。

繪圖、3D rendering、正常遊戲、剪片、machine learning、直播俾人睇 等,或者你用常識諗覺得會有涉及到 圖象處理/改動 ,而唔係單純 睇片咁一read 就直接出畫面嘅嘢就要獨立顯示卡。

咩lv 嘅卡有足夠速度去即時處理你要求嘅嘢就要去睇 review 啲測速度同fps。

*好多人誤會文書機意思 = 唔打機就係文書機
文書機意思係只能使用 MS office 呢種lv嘅電腦

試過有話要砌文書機,佢要用嚟 auto-cad 3D modeling 去gen 圖同想玩立體打印。 呢啲個 file 一大隨時要求可以高過一般打機。 文書機嘅話你唔開editing,用view only 嘅 version 先有機會....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞