[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(272) 睇#1

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
下年一二月應該先落到低位
清廢劵expirer 哂 + 農歷新年前 (支那停工前)
買switch/laptop啦 仲買pc
買ipad
等mini renew
小弟弟啱啱由laptop 轉desktop 有冇無線網絡接收器推薦?
依加一張rx 580 8bg二手要幾錢左右
watch dc fever

風扇啲塵係咪要拆哂啲hdd ssd先清到
或者睇你有無位直接拆隻風扇出嚟
直接買塊有wifi 底版
or ax200
本身部機底板咩 spec ? (有啲底板有包)

你想要咩級數嘅 wifi receiver ?
(n 級 同 ac 級單 channel 有好多好平嘅wifi usb )

要有埋 藍牙 / ax 制式就要插 wifi 卡, 仲會有收發功能。 但係主要睇你 底板有無 pcie 插糟吉到出嚟插卡 (有啲細板/細箱 插完 display card 就無位)
我係xps8940 i7-11700(係咪可以裝?)
我會打機但唔使去到好高效能

啱啱search左有pcie同m2(有冇話邊個好啲?)
Pcie就搵到asus ac68 m2 就ax200
以上2款係咪夠做,定仲有其他推介

利申對電腦冇乜研究 求指教
Display card 壞左想買新...
本身用1080Ti

但好耐冇睇post
依家買3080Ti 係咪好難?
正常價錢應該幾多左右先買得過...?
見到香港終端機話可以訂@$14xxx,.... 訂唔訂得過?

Thanks thanks!
依家都叫ok
遲下可能會平 但唔一定
頂 sorry 自膠 原來部機內置wifi
但都想長下知識
廠機升級前要諗一諗,有啲未過保嘅話有機會開箱就過保 (要睇保養條款)。 我唔知你果個會唔會

如果唔開得箱嘅話,最好打電話去 cs 問佢有無得俾錢幫你升級。

btw, 我上網查呢部好似 有內置 ac / ax wifi 2個 option。 你買果時直接抆走咗唔要 wifi ?

你呢個型號我上網查好似話有內置 ac wifi
咁嘅話,其實一般電腦加 wifi 都係睇用邊款。

pcie wifi card 唔使煩但佔一個 pcie 位, 用 m.2 嘅話要睇埋機身有無留天線位 ,如果唔係都係煩。
有冇人知Corsair 4000D AIRFLOW Tempered Glass Mid-Tower ATX Case 夠唔夠位裝u12a風塔
170mm
夠裝
1. 請講低Budget
本來打算9000 左右算,但係砌砌下發現自己on9左
依家大槪13000 - 15000

2. 電腦主要用途
主要拎黎用打機睇片,有時會開好多tab 同excel個啲

3. 個人需求
之前部機壞左, 焗住換2060
打機比較睇畫質, 希望3A單機大作都可以係高畫質可以keep去左70
(GTA, Witcher, 隻狼, CyberPunk)
相信張卡都係頂住檔先,之後回落就會upgrade
都幾睇重外觀

細佬我從來無未砌過機, 但係好中意NZXT個種style
下面個list都係左抄右抄, 希望可以請教下咁多位, 睇下有無咩可以改善下
屌我屌得輕手小小

清單如下:

CPU:
AMD RYZEN R7 5800X 3.8GHz 32M L3 8 Core 16 Thread 105W AM4

Mother Board: 3揀1
ASUS ROG STRIX X570-E GAMING
Gigabyte B550 AORUS ELITE ATX
MSI B550 TOMAHAWK B550

Display Card:
ASUS Dual GeForce RTX™ 2060 OC EVO 6GB GDDR6

RAM:
Corsair VENGEANCE® RGB PRO 32GB (4 x 8GB) DDR4 DRAM 3600MHz C18 Memory Kit - White(需訂貨)

Power Supply:
Antec High Current Gamer GOLD Series 750W 80Plus Gold Fully Modular PSU

SSD:
WD Black 1TB SN750 NVMe™ M.2 SSD (Without Heatsink)

Case:
NZXT H510 Elite Tempered glass ATX Case - Matte White

Cooler:
NZXT Kraken X63 High-performance 280mm CPU Liquid Cooler

Case Fan:
NZXT Aer RGB 2 120mm Case Fan
NZXT Aer RGB 2 120mm Case Fan

唔該哂
2060 冇可能keep 到你講緊既game 高畫質70
1080 都勉強
依家顯示卡開始平D
7k 3070ti
or 4k 3060

cooler 用x73
唔該巴打
會唔會有邊間零件鋪係黃金推薦?
我睇過香港終端見佢好似有啲零件都貴過出邊$200-300
如果我真係唔識砌係咪都係俾多$80俾零件鋪叫佢幫手砌會穩陣啲?
好似見過技姦gaming pro oc貴過tuf
唔出奇, 唔同廠唔同系列之間嘅差距唔係固定。 同廠先會跟內部系列之間定位而有大致差距

主要都係要睇各自超頻幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞