[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(272) 睇#1

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
而家推咩多 好耐冇跟開
要平嘅咪 sn450 囉, 不過 ramless
你咪自己講咗
利申冇跟呢到好耐
之前係A2000
樓上唔係話wd blue伏咩
都係想要隻stable少少裝game用
以前鍾意裝到部電腦成部電子花車咁
宜家發現一個AIO水冷頭加ram已經好靚
太多反而覺得柒
吸塵機
有啲人會覺得 ramless 伏

其實睇你點用,一分錢分貨。 你唔使大量寫入嘅話 ramless 咪抵玩囉, 讀取速度佢同 A2000 差唔多。 game 如果要大量 load 係會慢過有 ram 嘅
冇玩RGB好耐
而家直情唔想部機著燈
MESHIFY 2好吸塵咩
我睇鬼佬REVIEW都好撚正成個內部空間DESIGN都好到位
正面成大個網面
機入面就唔知 但正面網面一定好易積塵
不過散熱就一定好好
姐係普通裝game都係有平買平
咁有個filter係前面會好d既
起碼有得洗呀
我都諗住黎緊換呢個箱
要性能就有貴買貴
請問有冇case推薦係for apu
感謝
bUdget 許可 首要加個pure rock 2 塔散比cpu
想要細細粒?
asrock x300/h470
inwin chopin/b1
係 想搵細細粒四四方方
已經有板有u 冇得用deskmini了
你有錢你喜歡啦

俾我就3600CL15
Zen3 去到3600MHz已經無咩效能提升
上到4000未必食到會引申好多問題
除非有心手動超ram
延遲靚d仲好
但係邊際效益都係好低
追果半格可能連1%效益都無
所以無乜必要追太靚既ram

我出list基本都係盡量純黑無光害
如果想要電子花車要搵其他巴打
留意唔同牌子RGB會有衝突
咁你咩板咩U都講句…
ATX定mATX都要知
老老柒柒comdex門口d$30機箱…
Sor 我已為講得apu已經明
我以為用apu itx係基本
用左自己角度黎問野 對唔住對唔住
1 x AMD Ryzen™ 5 5600X
價錢:$2,599

1 x Gigabyte B550I AORUS PRO AX Mini-ITX
價錢:$1,549

1 x Thermaltake Toughram RGB (2 X 8GB) DDR4 3200MHZ C16 RGB — Black
價錢:$789

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$889

1 x SilverStone SFX Series SX650-G 650W Fully-Modular
價錢:$795

1 x Noctua NH-L9x65 65mm SSO2 Low-profile Quiet CPU Cooler
價錢:$490

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,191
https://www.faroll.com/customize#MjQyMiwyNjQsMjgzMiwzNDMzLDM3NjksNTc2

箱我用緊rvz03
卡係gtx 1080
平時會用4k mon打下機
想問上面條list有無問題/再平d
Cpu 想用5600x 有新用新
卡想平d先換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞