[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(272) 睇#1

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
咩cooler
已經揾到咩事,有隻插底版既腳彎左搞到貼唔實粒cpu
唔該哂絲打嘅建議
上網格咗價發覺b460+i5的確係平!
抄低咗做第一選擇
一陣出去電腦商場睇下有冇貨先再計計數先
唔該哂
感覺11400F配B560似乎差唔多
例如MSI B560m Pro VDH Wi-Fi

B550都大把選擇
無乜理由再用呢套板+U

如果想慳錢其實用原裝散熱都可以
當然整隻$200-300塔散會好d
相容性或多或少會有
留意返個塔散支援既底板類型
換咗機箱之後
重新插過d嘢
開唔到機
主板會顯示「64」(定係b4?)
Google過先上黎問
又話顯示卡問題
又話Ram問題
全部重新插過都唔得
有冇乜嘢方法可以知道係邊個環節有問題
心煩~~~
唔該各位清
明白,我計計條數其他唔差好遠
至少講cp值的話
一開頭以為同世代唔同表現嘅顯示卡已經價差好高
我今日去睇下啲電腦商場有冇貨再諗
麻煩哂,同埋唔該哂巴打
11400配8GBx2 ram夠晒
個散熱壓11400都勉強

個箱
咁大隻叫itx
其實你砌mATX應該都無咩分別
可以平千幾蚊

條list可以再執下先
不如你執隻二手牛用住舊機捱多半年
顯示卡應該會多返貨

去腦場攞報價比較下
低階卡又唔係缺到咁
你是但樓上抄條$15000左右list
唔好玩咁多花臣野
11400太熱,想要去到佢official state 嘅效能 喺板同 散熱上要 好重 investment。

11400配 原廠散得 base frequency, 某啲位可以仲廢過 10300
你舊機咩配置?
邊張顯示卡?咩HDD?

$3000有d勉強
板U ram都唔止呢個數

$1500-1600 11400F/10400F/3600
$1000 板
$700 ram

一係就低階4核
$1000 CPU
$600 板
$700 ram

未計隻SSD/牛/機箱

再唔係就執二手慳幾百
$1200 3600
$400 B450
$500 ram
唔該晒!
散熱應該會用Be quiet dark rock pro TR4
GPU 應該遲啲買,用住張960頂埋側今年
TR4
Itx機箱有咩推介
1000左右budget
平時砌開ATX真係無乜點留意
TR4版唔啱socket,用返普通版
唔啱用, tr4 係俾 threadripper 用嘅腳位。
果啲係 HEDT 範疇嘅 pc,貴過一般頂級 pc 好矛。
冇所謂
唔想煩咪一次過
分幾次 次次走線都幾係野
柒晒...
多謝提點
nr200p?
我都諗緊nr200p 如果想keep 11700 咁可以用邊隻水冷
是但一款240 你都爆budget
non k 唔上水都ok 既
建議 nzxt x63 爆少少budget
貴多少少 就rog ryujin ii 240
1 x Intel® Core™ i7-11700
價錢:$2,599

1 x ASUS ROG STRIX B560-I GAMING WIFI Mini-ITX
價錢:$1,449

1 x Crucial Ballistix RGB 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black
價錢:$870

1 x Seagate Barracuda® ST2000DM008 2TB 7200rpm 3.5
價錢:$419

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$889

1 x Seasonic Focus SGX 500W 80 Plus Gold SFX-L Fully-Modular
價錢:$760

1 x Cooler Master NR200P Tempered glass or Vented Panel SFF Small Form Factor Mini-ITX - Black
價錢:$730

1 x NZXT Kraken X53 RGB 240mm CPU Liquid Cooler
價錢:$1,199

1 x Microsoft Windows 10 Home 64 Bit 中文繁體版 OEM
價錢:$989

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $9,984
https://www.faroll.com/customize#MjQyMiwzMDM1LDM1NDIsMzU2MCwzODg5LDM5NCw0MDA5LDQwODcsNzgw

咁樣會唔會好啲?
睇落冇問題
同價錢可以x53換x63 non rgb
nr200p 可以用280水冷

點解個budget 定咁死below 10k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞