[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(272) 睇#1

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
1) 好似樓上咁講,你用F版嘅話本身有無舊卡先?

2) RTX 嘅顯示卡其實個 range 都幾大下。如果你打算遲啲係 rtx 都會考慮嘅話,火牛要用到 850W。
點樣換平台唔換底板
我見啲台仔話i換a 冇重裝windows
即插即用 想試
但係我個風扇係普通三腳插喎,冇任何野連住部電腦,定會唔會有機會係個滑鼠問題
SSD 想平可以 kingston A.2000 ( CP值最高) 甚至 SN450(平only) , 當然3叔最靚一定無問題。

火牛可以平啲,i3無顯示卡就算 450W 都俾多咗好多佢。

hdd peak都係25W 左右一隻,除非你有同時隊爆全部碟 workload 嘅需求如果唔係大概預佢 15W 一隻就夠。

用peak 計加埋其他嘢再啤水100W 都係300W 嘅事,所以買正常應付 igpu 品質嘅 450W 牛就夠 例如: CV450 或者差唔多等級。
唔驚用用下炒咪隨便囉
感激巴打
咁點睇wd隻sn750 500gb m.2?
750都係行貴價靚料路線,一定好過 A.2000。

不過 3叔呢方面係龍頭,得個別情況會有其他好過佢。所以佢先敢賣到貴其他人一大截。
謝謝巴打解答
如果係同一插座應該都有影響
不過好少見咁敏感
想請教各位巴打 半年前砌左部新機

去到前2個月開始會時不時黑mon 2-3秒 就連開關電制都有機會黑mon

去到上星期牛都壞埋 見仲有保養已經換過隻新 但仍然會時不時會黑mon

想請教下會係邊幾個位出事

CPU:Intel 6 Cores 12 Threads Core i5-1050
Motherboard:ASUS PRIME B460M-A B460,DDR-4
GPU:ASUS TUF GAMING RTX 3070 O8G
RAM:Kingston DDR4 3200MHz 16GBx2
SSD:Samsung 500GB 860 EVO Series
PSU:Antec HCG 650w GOLD

麻煩各位巴打
Windows 11 一出正式 又淘汰一批機

Intel至少要8代

Amd 就Ryzen 2000
插既位都係獨立既,唔係用拖把,不過都多謝巴打解答
win10買oem定完整版好
想砌部12K ITX 主要玩3A 大作唔LAG就ok

我想問點解頂兩個水冷風扇唔著燈?
Fractal s24黎
冇野了,柒咗買錯冇燈嗰隻
準備屌到跪
但還是有網友在推特上抱怨了,而微軟的經理 Steve Dispensa 也在推特上回覆。

電腦等級足以打《電馭叛客2077》卻被判「不能安裝Windows 11」?微軟承認健康檢查工具出錯

Steve Dispensa 表示,「對於帶來的不愉快體驗我們深表抱歉!未來幾週我們將會繼續改善電腦健康情況檢查工具,首個更新有望在明天推出」。

所以,看來這個工具真的是有一些問題。因此就算你測試過你目前的電腦無法安裝Windows 11也不用太沮喪,先等待新版本的健康情況檢查工具發表再說吧。

個程式有問題
留名求教學
A轉I
I轉A
有咩方法唔換底板
推,因為見win11就出
我都想知,嘅然佢咁唔想重裝
應該會揾到方法
想問下D自帶WIFI GE老母板係唔係都會連埋BLUETOOTH接收GE
主要想問下依張MSI MAG Z590 TORPEDO係唔係會有埋BLUETOOTH
冇影響 係key 就得
情況同win7升win10咁
免費up
你呢張連 wifi 都無喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞