[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(272) 睇#1

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
個cooler唔夠架壓1070K wo
budget & 用途 ,仲有想唔想玩 超頻
仲3070
佢揀D 件都怪怪地
諗諗下都係問左budget 先算
唔好俾個budget 限住

簡晒自己想要既先 之後先再諗 始終用一段長時間
請問要點睇vrm嘅品質? 我見大部分asus板都有寫住 digi+vrm 但我唔係好明白係咩意思 求大佬教學
有d板會寫有幾多phase (相), 有d冇。
越多phase越涷,太熱會thermal throttle.
多相vrm個供電都會穩定d, 超頻會易d.
至於要咩U配咩板,真係冇人知,要睇review 。如果你唔係超頻,頂置,正常使用應該對你冇乜影響既。
我自己個general rule of thumb 就係vrm phase 唔好少過cpu核數一半。啫係例如5800X咁就唔好用4相vrm咁。另外有d motherboard有heatsink有d冇咁囉。
大致係咁

不過要記住相數都只係參考用,唔係絕對。
vrm 入面 MOS 用料最重要,靚嘅集成Dr MOS 少幾相都可以低温過啲入門級多相垃圾MOS。

不過板廠係唔會標明話你知佢用啲咩料,所以要睇啲温度實測 或者 拆件 review先比較到。
大路板通常會有實測 review,無/未有review 果啲就要靠網上啲人收集嘅資料型號。網上好多人係拆板之後睇印喺零件上嘅型號,然後再去半導體零件廠到揾 spec data對返隻零件嘅性能。
想問電腦螢幕出風口對住個螢幕會唔會話唔太好?
成功出到張MSI 3080ti Gaming X tiro 12G, 想砌過部機筆直大約10K
不過我自己執條LIST出黎都OVER筆直 希望大家可以幫手研究下有冇方法可以平番少少

我都幾鐘意NZXT依個牌子, 見佢出左張Z590 GE板, 買唔買得過呢
我就無打算話要超頻GE, 唔知隻牛850W夠唔夠
另外就係個機箱深度得428mm, 張display card 324mm長, 唔知會唔會頂到個水冷排
請問條list有冇咩大問題?thanks
1 x AMD Ryzen™ 5 5600X
價錢:$2,599

1 x MSI MAG B550M Mortar Wifi Micro-ATX
價錢:$1,249

1 x Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black
價錢:$770

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$889

1 x MSI GeForce RTX™ 3060 GAMING X 12GB GDDR6 LHR版本 (只限砌機)
價錢:$4,599

1 x Antec High Current Gamer Gold Series HCG 650W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$719

1 x Antec Value Solution Series VSK 10 (Solid Panel) Micro-ATX Case
價錢:$265

1 x Scythe SCFM-2000 FUMA2 風魔2 CPU Cooler
價錢:$459

2 x Arctic F12 120mm Low Noise Case Fan
價錢:$100

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $11,729
https://www.faroll.com/customize#MjA3NywyNDIyLDI5MDcsMjkwNywzNDQ3LDM2MjgsMzYzMCwzNzY5LDM5OTUsNDAw
嫌錢腥
你要兩個CPU cooler做乜?
機箱貴都算
隻牛又唔知做乜鳩
750W夠晒
用途?筆直?
ram用返一pack兩條唔好分開

咁鍾意Nzxt不如買隻箱返屋企擺下就算

要縮筆直既樣樣都可以縮
11700F/11400F
8GBx2 ram
B560板
650W牛
Kingston A2000 1TB SSD
240AIO/風冷
ok
COOLER個到係手快撳多左
主要係用黎打機多, 有時會剪下1080P GE片
筆直唔連張DISPLAY CARD預10K
3100係幾抵
但諗諗下
最後決定用3100收成套3700X+X570+16GB ram算
肥花個套
巴打們.... 啱啱砌左部機...
諗住開心用.. 發現唔知點解上網極慢...
我部電腦係放房 同Router (廳) 距離大約10米左右
我已經開住度門
我Router係用緊Asus RT-AC5300
唔知點解部desktop上網仲慢過我部Laptop+iphone

已經係光纖入屋... 以前用Laptop都快...

我係用Wifi連線 然後用緊Intel(R) Dual Band Wireless-AC 3168
會唔會係有咩setting錯左所以咁...? 我已經插左天線o係機箱後面...
宜家3c harddisk 做緊咩價錢? 見中央田個網 有show display卡價錢 ,係冇show harddisk
小推
張WIFI咭點插
https://community.intel.com/t5/Wireless/Intel-R-Dual-Band-Wireless-AC-3168-speed-issue/td-p/621483
802.11ac, 1x1, 2.4 GHz: 150 Mbps (~74 Mbps max download speed).
802.11ac, 1x1, 5 Ghz: 433 Mbps (~216 Mbps max download speed).

有無連去5 Ghz?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞