[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(272) 睇#1

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
mini-itx 機箱都OK,睇過幾款都差唔多大細,但應該唔後加顯卡,佢都唔打機
你令我諗起comdex門口d$30機箱
唔係講笑應該真係得
你睇我果兩條LIST
用返CHOPIN又得
再細啲嘅DESKMINI又得

BTW

輕度打機,新game玩mid都ok
8-9k budget 連Windows
唔該巴打

1 x Intel® Core™ i5-10400F
價錢:$1,090

1 x Gigabyte B460M DS3H Micro-ATX
價錢:$759

1 x Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black
價錢:$770

1 x Seagate Barracuda® ST1000DM010 1TB 7200rpm 3.5
價錢:$309

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 250GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$320

1 x ASUS ROG Strix GeForce RTX™ 2060 Advanced Edition 6GB GDDR6 (缺貨)
價錢:$3,150

1 x Antec NeoEco Gold Zen Series 600W 80Plus Gold
價錢:$479

1 x Antec DP501 ARGB Tempered Glass ATX
價錢:$349

1 x Arctic Freezer 34 eSports Tower CPU Cooler - White
價錢:$348

1 x Microsoft Windows 10 Home 64 Bit 中文繁體版 OEM
價錢:$989

1 x [砌機優惠]Gigabyte AORUS GC-WBAX200 MU-MIMO Dual-Band AX2400 + Bluetooth5.0 PCI-E Wireless Adapter
價錢:$299

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,942
https://www.faroll.com/customize#MTgxMiwyMDgxLDI1NjQsMjc2NCwzMTg5LDMzNDEsMzUyMiwzNTUxLDM2MzAsMzk1LDc4MA

Btw ssd 裝Windows, hdd裝遊戲 咁樣理解有冇錯
你一定要AX WIFI
ssd係咪最好裝散熱貼/heatsink
屋企嗰router 是AX制式
直接屌執有wifi 底版
煩少兩樣野
依家冇人hdd 裝game
一黎load 得慢
二黎黎緊有direct storage 技術 game 可以直讀ssd
會更快
想問下,屋企router係ax
塊板內置有ac/ax wifi, 分別大唔大?
all ax of course
自己google 下ac 同ax 分別
咁你就知你應該要將所有device 買ax
唔該巴打
唔該各巴打,我部電腦有個好奇怪既問題,咁天氣熱緊係會開風扇架啦,講緊街邊五塊膠葉冇罩包住嗰啲,我開著緊部電腦嗰時開既

跟住我一熄咗個風扇個問題就嚟,一熄嗰下唔知點解連個滑鼠都斷埋電,但部電腦係冇問題仲run 緊既

好彩既就禁兩下郁得返,唔好彩既就熄機啪埋火牛大制重插埋個滑鼠usb 頭先得。

btw 火牛係TT 牛650w 平時正常冇問題
電流過載保護
唔好攞d垃圾插落部機度啦
正經買隻風扇都唔係貴
法奧複製出黎, 普通打下機用夠唔夠?
遲下display有貨會自己另外買張RTX , 火牛洗唔洗換?

1 x Intel® Core™ i5-10400F
價錢:$1,090

1 x ASUS PRIME H510M-E Micro-ATX
價錢:$700

2 x Kingston Value RAM Series 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666 Mhz C19
價錢:$700

1 x Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$530

1 x ASUS Phoenix GeForce® GTX 1650 SUPER™ OC EDITION 4GB GDDR6 (缺貨)
價錢:$1,950

1 x Thermaltake Smart BM2 550W 80 Plus Bronze TT Premium Edition Semi Modular
價錢:$459

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $5,938
https://www.faroll.com/customize#MjQxOCwyNjMxLDMzMDQsMzU1MSwzNzE5LDQwMTUsODk0LDg5NA
如果有4系板就用返4系
套機無顯示卡你是咪有舊卡開機?
ram買對好少少唔差幾十蚊
其餘問題不大
既然遲啲買顯示卡點解要買F 沒內線cpu
買10400 或者10500可以用內顯過渡
頭先去望一望二手顯示卡嘅價
開始下插
礦難
要睇係唔係6月買
代理好似比咗LHR版比礦場
我買新算
二手30系卡隨時都係礦卡
我等全新3080返返5-6000嘅價位算
又唔係低過原價
仲要9成係礦卡
呢個就有排都唔得3080以上出貨少
3070ti或以下宜家就跌緊價
想問下intel換amd係咪唔洗重裝window?
懶 唔想煩
炒WIN唔關我事
可以唔使,只要你有方法唔使換底板就得。

其實我都想知我換咗隻 sys harddisk ,可唔可以唔使重裝都會有返個 sys 喺度一插即用。
想問下一般文書上網用,唔打機,自己執咗條list,有冇大問題
Intel® Core™ i3-10100
MSI B460M Pro Micro-ATX
Kingston Value RAM Series 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666 Mhz C19 X2
[砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 500GB M.2 PCIe NVMe 3.0
Antec NeoEco Gold Series 550W 80Plus Gold Semi Modular
Antec Peformance Series P101 Silent ATX
Microsoft Windows 10 Home 64 Bit 中文繁體版 OEM
$80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
另外會加番條m.2 heatsink,同因為自己會加番4至5個3.5 hd,所以揀咗p101
定case有其他更好選擇?thanks for helo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞