[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(272) 睇#1

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
冇換型號 都係tuf b450m pro 我攞塊壞嘅去 佢畀塊新嘅我 仲幫我試咗幾日先畀塊新嘅我
啲針歪嘅位
NZXT z590好過我汁戈塊?俾巴打說服左等12 代intel係咪就用唔到了
SSD 火牛要好 可以用邊隻 巴打有無推?
唔該巴打
唔係nzxt z590好過你嗰塊而係冇必要用咁貴
M.2 SSD pcie gen 3就用Samsung 970 evo plus/sn750
Gen 4 sn850
火牛 seasonic gx-750
Btw 3090應該年尾有機會15000差唔多
而家虛擬貨幣全部跌緊
同埋建議買多幾隻noctua 風扇
3090同i9好熱
你宜家呢個機箱未必壓到溫度
用緊3080ti
原8700k
現5950x
我都唔明點解可以咁貴
可能直頭停產
Intel i5 3570k
舊Gigabyte Qual 底板(usb插頭壞淨一個 關唔到機自動重開機)
8gb ram
GTX 560顯示卡
大約係咁
如果用新一代底板 推唔推到
千六蚊炒卡
你要買過部新
一係就搵返同代底板
而家嘅底板係LGA1200唔同以前
張顯示卡留唔留得返做後備?
唔止啦3090
差唔多炒到成5000
同埋飛馬嚟㗎喎
你確定有卡?
可以
PCIE slot冇換過
有嘅
左手交右手俾左礦佬啫
Thx
都唔知幾時先有gpu打機
早知上年12月3060 ti 4100 買張
其實仲衰過攞自己錢book酒店望住條女俾人屌
我已經決定唔砌pc
而家砌部i3仲勁過你當時嘅i7
你當around 可以4000搞掂
thx
做咩咁悲觀
1 x Intel® Core™ i3-10100
價錢:$855

1 x MSI B460M Pro Micro-ATX
價錢:$650

2 x Crucial 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666MHz CL19
價錢:$670

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$520

1 x Antec NX Series NX550 550W
價錢:$399

1 x Antec Value Solution Series VSK 10 (Plastic Window) Micro-ATX Case
價錢:$265

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $3,439
https://www.faroll.com/customize#MTM4OCwxMzg4LDIwNTEsMjQxMywzMTkwLDM0NTksMzU1Nw

大約呢個價
Hk terminal其實掂唔掂?
之前買電競椅見到佢哋砌機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞