[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(272) 睇#1

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
有無人玩開unraid?
想整部主力for docker & NAS
唔駛display card
7000蚊mini ITX 唔知夠唔夠
我見到隔離post有人講了
如果想upgrade RAM
加多兩條8gb 2666MHz定係將原本兩條2666MHz升上3200/3600好啲
用緊咩 cpu 先
i5-11400
唔夠ram 用嘅話咪 加多一對算數

intel 11 代要用 3200 要B/Z板超 ram
B板gear 1 超有實際作用不過 cpu 會自動過保; gear 2 超完仲廢咗,得行 3200嘅奇摩子一枚。
開唔到機 底板led 卡左起VGA 度 張display卡都著左紅燈
有冇方法check 係psu 問題定係張卡問題?
各位巴打 JJ插沙求救

開機有電到,老母板有燈
但係cpu,風扇,display card 唔着
清咗cmos ,換埋粒電都無用

之前試過一次攞去中央田整
佢話抄bios
頭先又去一次,但係上到去又開到機
返到屋企又唔得

Ryzen 2600x
Asus prime b450m-k
Adata XPG D10 3200 8GB X2
Msi RTX2070 Ventus
Cooler master Masterwatt 750M
新手咩都唔識,參考啲list 執左陣
主要用途都係做下文書野睇下片
間唔時儲下steam games (e.g. planet zoo/football manager/非AAA 大作)
麻煩各位睇睇下面條list 有無問題

1 x Intel® Core™ i5-11400F
價錢:$1,295

1 x ASRock B560 Pro4 ATX
價錢:$860

1 x Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black
價錢:$770

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$889

1 x ASUS TUF GeForce RTX™ 2060 OC Edition 6GB GDDR6 (缺貨)
價錢:$2,999

1 x Antec NeoEco Gold Zen Series 600W 80Plus Gold
價錢:$479

1 x Antec Performance P7 Silent ATX
價錢:$399

1 x Be Quiet! Pure Rock 2 Black Edition CPU Cooler
價錢:$269

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,040
https://www.faroll.com/customize#MTc1NywyMTk0LDI0MjIsMjU2NCwzMzA3LDM2MzAsNDA4Niw0MzAz

想問問,我想幫部機升級,本身用緊1050ti, 黎緊打算玩下啲畫質好少少既steam game.

打算換i5 / i7 processor 顯示卡
Budget大概總共5000
想問洗唔洗插多幾支ram
5000蚊
換過版u ram 好過
display card 你都唔夠錢換
想問下samsung 980 pro ssd 待機溫度已經50度 係唔係唔正常 已經用左底板個散熱片
咁又係,而家D卡咁貴我諗住換張廢廢地1080TI咁樣
1080ti都唔算廢廢地呀,係舊兩代姐
而家連1080ti都勁貴 睇黎真係換左cpu同ram先
礦卡幾時有得一斤斤咁買返嚟
家用desktop熄左機就開唔返
搞左一大輪,先知係hdd問題
上網搵資料話試下用另一隻hdd試下開唔開到機
於是我拆左舊電腦個hdd落嚟開機(10年前產物)

隻碟應該無壞,但開機果陣話no bootable device
係咩意思?
最後都係開唔到,剩係揀入bios同epsa system

請問而家電腦係咪打柴?

疑似壞果隻hdd,插住線入bios detect到型號
但就係load唔到入windows, epsa system話隻碟有問題

舊隻hdd就無問題但又係開唔到機

上網搵黎搵去都唔知點解
請問有無專家答到
想問下 點解依張Galax GeForce RTX 3080 Ti SG (1-Click OC) 比其他牌子便幾千 ?
買依張3080TI 有冇問題?
MSI mag B550m mortar wifi

Asus TUF B550m plus wifi
好d?
Windows 11唔support舊cpu
有無人會換定u等新windows
腦場有邊到會收八達通
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞