[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(272) 睇#1

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
以前邊會買個架頂鬼住呀
我張msi有送支架
最衰張卡真係重
識用一定係用電競筷子
邊隻牌子嘅雪糕棒
中央處理器
► Intel Core i9-11900K 8核心16線程 Box (不含散熱器)
$4,480

主機板
► MSI 微星 MEG Z590 ACE ATX 主機板
$4,199

RAM (記憶體)
► G.Skill Trident Z Neo 32GB (16GB x2) DDR4 3600MHz (F4-3600C16D-32GTZN)
$2,410

顯示卡
► [EVGA GeForce RTX™ 3090 FTW3 Ultra Gaming 24G
唔知幾錢 計住20000先

SSD (固態硬碟)
► Samsung 三星 970 EVO Plus 1TB TLC NVMe PCIe 3.0 x4 M.2 2280 SSD
$1,380

電源
► ADATA XPG CORE REACTOR 750W 80Plus 金牌 火牛 (十年保養)
$799

水冷散熱器
► NZXT Kraken Z63 280mm 水冷散熱器
$1,899

機箱
► NZXT H710i Tempered Glass ATX Case - Matte Black
$1,399

砌機方案
► Pegasus Premium - 完整燒機檢查,首年上門收機保養,五年自攜保養檢查
$599

總計 $37,164

咁砌條list唔知有無問題,其實我有係nzxt build出黎 唔知個價係咪差好遠
電腦新手唔多識自己砌,而家係美帝想買張3090都好難
11900⋯⋯
大佬唔好咁痴線
用5900X配返X570/B550啦

牛要上850W

樓上有條好類似既$30000 list你自己睇
11900 = 史上最廢旗艦

就算你唔用 5900x , 10900都勁過佢。
一係年底有 12代
高科技竹筷都無聽過?

上網查下
我部機打橫放個位啱啱好,筷子都慳返
被動散熱除咗靜啲有咩好處
fan唔會壞 》就唔會過熱〉就唔會燒板
又唔會有塵
有師兄建議果塊 aorus master 會再多2相。
其實 b550 tomahawk 供電 cap 位都去到 250A,同 570 aorus master 供電上同一層級,不過相比下差少少咁解。

b550 tomahawk 同 b550 aorus pro (atx) 供電好過好多中低級 X板
控塵做好,機箱入面無塵

我寧願加多幾把進氣扇,再用3M 濾紙(綿?) 在進氣口隔塵。

有電腦功能嘅空氣清新機
咁貴嘅LIST用ADATA牛﹐仲要750W
咁我等12代算 我張list set錯左牛 本身用850w
我都知全世界屌11代廢
請問有冇邊款機殼係有3個或以上usb頭同埋可以加裝光碟機
今時今日全部殼都得返2個usb頭同埋冇光碟機位,尤其平個堆
貴都無啦
https://www.faroll.com/product/2824/xigmatek-sg02-atx
油耳最平嗰個有
貴嘅先反而冇
Fractal Design Define 7
多個風扇多樣野壞
依家我用b550都係因為唔想要個風扇仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞