[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(272) 睇#1

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
唔該晒你啊
內置干擾多
USB DAC好好多

出去前搵過資料知道有干擾問題, 應該要再買傻人志向果啲既濾波卡。筆直1K, 本身諗住搵Soundblaster Z SE, AE5。Soundcard+濾波卡同直接買隻行USB既Creative G6差唔多甚至更貴, 但連G6都冇貨。
咩用途先
聽歌~ 電音, 女聲為主, 睇戲, 睇劇, 演唱會。喺房仔用
音效卡....... 蟹
喇叭用緊Altec Lansing MX5021。
耳機用緊Sennheiser IE100Pro。
Altec Lansing MX5021用咩LINE IN
Linein 用喇叭條原廠線。另外有一條人哋送既3.5 ⇆ 3.5 全銀色短線。 Subwoofer ⇄ 衛星喇叭係非原廠銅線, 98%係平嘢。
IFI ZEN DAC冇2個3.5MM出
蟹仔駁Subwoofer係3.5, 但衛星駁Subwoofer係夾線
我又出一張俾你,一萬大概咁樣。
如果好似之前咁可以去到 萬3 - 萬5當然又可以再好啲。

budget productivity 推3千系 AMD

用唔用繪圖卡其實主要睇你嘅 software 有無註明特別支援, 無嘅話用一般顯示卡就得,用繪圖卡反而會慢。 有嘅話用繪圖卡會快好多, 而且呢個時勢會易入手過普通顯示卡。

1 x AMD Ryzen™ 7 3800X
價錢:$2,790

1 x [砌機優惠]Gigabyte B450M AORUS ELITE Micro-ATX
價錢:$660

1 x Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black
價錢:$770

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$889

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3060 EAGLE 12GB GDDR6 (缺貨)
價錢:$3,999

1 x Antec NeoEco Gold Zen Series 500W 80Plus Gold
價錢:$379

1 x Antec Value Solution Series VSK 10 (Solid Panel) Micro-ATX Case
價錢:$265

1 x Arctic Freezer 34 eSports Tower CPU Cooler - White
價錢:$348

2 x Arctic F12 120mm Low Noise Case Fan
價錢:$100

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,280
https://www.faroll.com/customize#MjI4NywyNDIyLDI1NjMsMjkwNywyOTA3LDMyMzAsMzUyMiwzNjI4LDM2MzAsNDQwMA
咁起碼都4350G
下代5600G都就快出
CPU俾37X/56X都無理由係38X
邊度搵咁垃圾既U賣
板上返B550
顯示卡可以等陣跌緊價
我砌機唔叻
想係飛馬或者法奧砌部電腦打機用
想問下咁多位巴打以佢地有貨既3080ti系列黎講邊張最好
無人知佢地邊張有貨
老老實實我覺得全部都差唔多
粒晶片係Nvidia做
廠商只係裝隻散熱上去
總之個散熱唔係太縮骨就算數
好似飛馬咁樣
現貨有galax同asus
大家都係12g 但價錢爭左差唔多2k
咁我應該揀邊個會好啲
順便求埋list先
由於之前朋友讓左個4k mon比我 而我張1060根本無可能推得郁4k所以想求個4k打機list
budget 30-35k
因為目前見到飛馬3080ti有貨既得asus同galax
我比較pefer asus果張
平時會玩3a大作 同時會多開模擬器掛下手機game
希望巴打們幫下手
你都prefer 左
咁咪買
叫飛馬幫你出埋list 咪得
Galax支牌QC差
Asus共碩不了
如果唔介意其實tuf都夠
再貴只係買個散熱同d燈
呢d野自己比較
講飛馬都冇人屌
8k -10k , 一上就 b550+ 5600x 就唔止。 主要係 b550 貴過 450 一截。

3700x 係會好啲
2千
簡單嚟講,越貴越好。

貴嘅主要係出廠預設嘅 oc 越多 (性能上升) 同散熱越好。 不過佢上升嘅性能值唔值2k 就睇你自己盤數點睇。

平嘅 oc 少/無 之餘會 cut 散熱,強國嘢會再平啲不解釋原因。

msi 可以 Venus 起跳 ,trio 中間 , suprim 極致性能同靚rgb 不過貴。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞