[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(272) 睇#1

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
如果你想2k 全歐茶144就要
d HDD 平番 d 未 之前隻 4 bay NAS 行 raid 5 用 4T 碟, 發覺唔夠用諗住續隻換 8T 唔使一炮過, 屌佢換到第二隻 d 價已經貴哂, 成二千蚊係 8T 真係唔捨得
我想搵塊晶片組係被動散熱既570
唔知新板係唔係
請問咩叫被動散熱
同普通X570嘅分別係?
被動散熱
供電
佈線
有分別
主動散熱 未有風扇個啲
被動散熱係得散熱甲, 但無風扇等主動帶走熱力嘅裝置。 單靠增散熱面積而散熱
睇你用嚟做乜, 有功能需求要特別揀功能
(harddisk 技術/數量,音效,網路......)

想超頻 或者唔超頻不過用高級 cpu 要睇 vrm 供電,有啲平嘅X板 vrm 會差過 貴價 B板。果啲係賣X系列晶片嘅功能而唔係賣供電。
睇溫度做人
無冷氣房打機7x度好收手了
板既音效都係垃圾嚟
直接買adi-2 dac算啦
有冇人知faroll 買野通常要幾日先到貨
好耐冇上,而家求list最低幾銀
留名學嘢

BTW
悠二有自己POST
比人HI到啪啪聲
我都係用嚟打機咋 CPU遲啲可能會換5800X/3900X display可能會換3070ti/3080 我見啲人話asus bios&零件品質唔錯 有塊tuf嘅X570 plus好似OK?
500系cp值 推 tomahawk
散件正常會快啲?
聽人講點都係最後一日先出貨
請問11400F + 3070 FE
Corsair TX550M夠唔夠推?
定係都係換火牛安全D
https://www.price.com.hk/product.php?p=402147
想買外置dock黎讀返舊hdd同sata ssd
$300內係咪得堆支那牌可以揀?
驚就換牛
550W 金牌推呢兩件野夠造
btw tx550m 個樣同neo eco gold 咁似樣ga
low end 野係得支那牌 我用緊你po果隻長插2x 2tb 3.5 hdd 無咩問題
砌deskmini x300
如果4650g無貨
用3400g 定 4350g 好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞