[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(272) 睇#1

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
velka 3啦
Rtx 30唔裝支架,會唔會壞
唔會
而家啲display card好似度度都缺貨?同貴好多咁?今年想正常翻先買有冇可能
一切都係一個迷
要睇分解報告
1 x Intel® Core™ i3-10100
價錢:$855

1 x ASRock B560M-ITX/ac Mini-ITX
價錢:$780

1 x Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black
價錢:$770

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$889

1 x In Win Chopin Mini-ITX — Black
價錢:$699

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $4,073
https://www.faroll.com/customize#MTAzNywyNDIyLDM1NTcsMzYzMCw0MzA5
deskmini 唔好咩
想upgrade cpu
買i7-11700定i9-10900好
用緊咩先
SUPPOSE 出左LHR版理應該係會正常番少少既
但唔好諗住會係佢當初出果個價
你咁肯定係壞底板
咁換返塊同年代既底板都可以既
不過應該唔會有新貨
又令我諗起comdex$30機箱
呢家換板唔換U

係咪唔駛重裝window?
我換板換U換平台都冇重裝

戴返頭盔先 唔建議
主要打機 Rainbow6果類 想要個畫質好啲唔剪片唔整圖
7000-9000 budget
有冇list推介
咁如果msi x570 unify同msi b550 unify(or unify X)比邊塊好D
我之前追po好似見有人講同價位嘅話550供電可能好過570
用條pcie線頂住未得
等x570s啦
出緊
各位好

細佬想砌部電腦 budget 大約6000左右
大約用途係打機
多數打開total war 呢類
間中打下槍game

Thx
why
供電咪又係差唔多
出左新系列570S

相較於先前推出非S版的 X570 AORUS MASTER 其實有那麼點不太一樣,在供電的部分採用了更高的14+2相數位電源設計,供電散熱配上更先進的 NanoCarbon Fins-Array II 散熱片以及直觸式的熱導管導熱,並墊上 9 W/mK 高傳導係數的導熱墊,主機板背部一樣有著大大一塊的鋁質背板強化兼輔助散熱,擴充埠支援 PCIe 4.0,4個 M.2 擴充槽皆有散熱片,另外也有 USB 3.2 Gen 2x2 Type-C 快速傳輸埠,網路的部分是採用 Intel 2.5 GbE 加上 Intel WiFi 6E 802.11ax + 藍牙5無線,音效則沿用了 ALC1220-VB 加上 ESS SABRE DAC ES9118 晶片。
重點x570s係被動散熱
就連垃圾板都有3條m.2

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞