[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(272) 睇#1

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
非射擊/競技類game,要咁高fps冇意思,60fps已足夠
更何況FF14單機game黎啫...
睇人直播speedrun,大把人都只係用60hz嘅mon...
無知新手想問下evga 3080ti ftw3 ultra hydro copper gaming呢張卡係咪自組水冷先岩用架?
如果係自組水冷先岩用 咁evga 3080ti ftw3 ultra hybird gaming呢張既效能同散熱同上面果張爭得多唔多
其實你o岩.
但屎忽痕冇計.
好奇點跌到出嚟.......

你可以睇下 cpu socket 附近果堆電感有無少到。不過 mortar 好似vrm 有散熱甲,好多時候會遮埋vrm 用嘅果堆電感 (主要係幫 Dr. MOS散熱,不過好多時會遮到電感)。

另外,顯示卡入面都有用電感,通常都係圍住粒 gpu 。

少1相如果用到嘅話,最多都係加大其他相零件嘅電流, 零件會容易啲到過熱限電嘅情況。(如果無斷啲唔斷啲嘅危險情況)
實際會唔會真係到達vrm 過熱限電,要睇你用咩 cpu /塊板本身電路設計 同 好重要嘅環境温度。
屋企冇辣機呀
唔敢博
師兄
好詳細!
多謝你
係,如果係 aio嘅顯示卡會有埋冷排+風扇俾你。

官網咁寫:
Additional Requirements
Hydro Copper Product: Must be used in connection with a custom watercooling loop to function properly. A custom watercooling loop will consist of at least a pump, radiator, coolant, fans and tubing.

hybrid 係 AIO, hydro 有寫明係鍍鎳嘅銅 ,而 hybird 淨係寫銅底。 就咁睇 hydro 嘅抗腐蝕性好過 hybird 。

散熱性能好睇你自組點砌, hydro 係上限 同下限 橫跨幅度都大過 hybird。會好過定差過 hybird 純粹睇你自組水點設計同用咩料 & 耐用性都好睇你點去砌。佢鍍埋鎳意思係佢果part最大限度抗腐蝕都做埋。

hybird 就已經有預設好 performance ,可以自己查 tech sheet 睇佢可以去到咩位 同 預計壽命。
唔肯定嘅話可以影啲相上嚟我哋幫吓眼
唔該巴打
主要都係睇完youtube爬文見到人地除左cpu之外連顯示卡都用埋一體式水冷 好似散熱好勁咁
因為黎緊想砌返部電腦玩4k 3A大作之餘仲會多開模擬器 可能長期都開住部電腦掛
其實我呢個情況有冇必要顯示卡都用埋水冷
水冷啲熱散唔哂
會慢慢煲水
巴打你指長開電腦既情況下?

所以風扇要揀啲勁啲
水管太熱會爆
睇你會唔會超頻 & 電腦機箱風道設計 & 做婊電腦嘅環境温度。

超得勁就係咪都上水最好

機箱無位整個良好通風嘅風道又係上水(其實就係用水嘅 tubing 代替風道)

你環境温度高嘅,風冷效率低下時都係要上水快速散熱。

==============

有啲師兄itx 機無位整風道又唔係長開冷氣,不過人哋住加拿大高緯度地區有天然室溫加持,只要唔瘋狂超頻隨時温度控制得好過香港用水冷。
見到呢句,突然好想睇有無片見到佢熱到爆

花生友
正常唔會見到爆
但爆之前已經熱到關機
gpu上水明顯過cpu
死火比你嚇一嚇我依家又唔係好敢揀水冷顯示卡
驚咩呀你開模擬器掛機 display 風扇連轉都費事
aio卡最大問題係
水冷頭唔會點到vram

多數都同風冷既vram温度差唔多
之前有屎忽痕走去超頻d ram
所以其實都想試下超頻
不過唔係要去到極限果種
好想睇有無啲自組水無 engineer 啲 cooling fuild 嘅 膨脹系數/ vaporize temperature, 然後用 close loop 又無減壓 valve 嘅爆破情況

close loop + 液體工作温度低過零件過熱而強制停機嘅温度先會有戲睇
超ram 其實唔係點算超頻, 因為同 gpu /cpu 比 熱極有限。而且無咩 散熱可以自行改進嘅空間,本身都已經沙甸魚排法。
咁會唔會變成cpu個水冷爆
ram有風冷/水冷
G.Skill Ram Fan Turbulence III 3500RPM FTB-3500C5-DR
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞